Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Οι μαθητές διάλεξαν πλευρά ...

 ... Την πλευρά του λαού! 

Στις φετινές λαϊκές διαμαρτυρίες σε κάθε πόλη της χώρας συμμετείχαν με το δικό τους ευρηματικό τρόπο! Με μαυρα μαντήλια, γυρνώντας το κεφάλι απ την αντίθετη πλευρά των επισήμων, μουτζώνοντάς  και βριζοντάς τους, σηκώνοντας τη γροθιά τους, με πλακατ με μηνύματα έδειξαν την αντίθεση τους όσοι παρέλασαν στην πολιτική της εξαθλίωσης, ενώ συμμετείχαν μαζικά σε όσες λαϊκές πρωτοβουλίες πάρθηκαν για μετατροπή της παρέλασης σε πορεία!
Προσπαθήσαμε να συλλέξουμε φωτογραφίες, βίντεο και ρεπορτάζ από όλες τις πόλεις...αλλά καταλήξαμε ότι είναι αδύνατο. Οπότε επιλεκτικά σας αφήνουμε να διαβάσετε παρακάτω



Αθήνα-
Στο αστυνομοκρατούμενο Σύνταγμα
Σηκωμένες γροθιές ενάντια στην πολιτική της λιτότητας
Στο Σύνταγμα,το τιμωμένο - για την κυβέρνηση- πρόσωπο ήταν η Διαμαντοπούλου, μαθητές γύρισαν το κεφάλι από την αντίθετη πλευρά. Άλλοι μαθητές πέρασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων με μαύρα περιβραχιόνια. Ακόμα συμμαθητές μας σήκωσαν το χέρι τους σε σχήμα γροθιάς τυλιγμένη σε μαύρο περιβραχιόνιο. Να σημειώσουμε εδώ ότι η παρέλαση πραγματοποιήθηκε υπό την παροουσία πολύ ισχυρής αστυνομικής δύναμης και ενώ πολίτες φωναζαν συνθήματα και απωθήθηκαν με τη χρήση κάγκελων της αστυνομίας! Χαρακτηριστικό της αστυνομοκρατίας ήταν ότι δεν άφηναν πολίτες να πλησιάσουν καν κοντά στην περιοχή των επισήμων , χρησιμοποιήσαν κάγκελα, ενώ είχαν διώξει ακόμα και τους μικροπωλητές.Αυτό μάλιστα δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν σε καμία απ' τις παρελάσεις. Στο σημείο απέναντι από τους επίσημους δεν θέλαν να υπάρχει κανείς ... κοινός θνητός,μονάχα κάμερες και δημοσιογράφοι!
βίντεο,

Αθήνα-Περιστέρι
Πισω από ένα πανό ΟΧΙ διαδήλωσαν μαζικά μαθητές και λαός!

Γονείς και μαθητές με πανό και συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο Περιστέρι. Μαθητές Λυκείων παρέλασαν με μαύρα ρούχα και περιβραχιόνια. ο 2ο, το 6ο και το 10ο Λύκειο Περιστερίου καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο που είχε δώσει δυναμικό παρών για να παρακολουθήσει την παρέλαση.
Οι μαθητές του 2ου Λυκείου, αντιδρώντας στα όσα διαδραματίζονται στο χώρο της Παιδείας, παρέλασαν με μαύρα περιβραχιόνια.
Ηχηρό μήνυμα έστειλαν και οι μαθητές του 6ου Λυκείου. "Μας απαγόρευσαν να παρελάσουμε, αλλά εμείς είμαστε εδώ", ανέγραφε το πλακάτ που κρατούσε η μαθήτρια που προπορευόταν.
Οι μαθητές δεν έστρεψαν το βλέμμα τους προς τους επισήμους, αλλά είχαν στρέψει τα κεφάλια τους στον κόσμο που είχε βρεθεί απέναντι από την εξέδρα.
Με μπράβο και θερμά χειροκροτήματα υποδέχτηκε ο κόσμος και τους μαθητές του 10ου Λυκείου Περιστερίου, οι οποίοι επέλεξαν να παρελάσουν με μαύρα ρούχα.
Στο τέλος της παρέλασης εργαζόμενος κόσμος μπήκε στο χώρο της παρέλασης πίσω από ένα μεγάλο μαυρο πανο με ένα ΟΧΙ φωνάζοντας συνθήματα όπως "εμπρός λαε μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλι" και "Λαέ πολέμα, σου πίνουνε το αίμα". Ο κόσμος ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό φωνάζοντας συνθήμτα μετατρέποντας την παρέμβαση σε μαζική πορεία. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η ανταπόκριση από τους μαθητές.

Αθήνα-Κορυδαλλός :βίντεο 

Πειραιάς

Ο κόσμος φωνάζει «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία» και «Κάτω οι τροικανοί» και μια ομάδα φοιτητών έχει απλώσει πανό απέναντι από την εξέδρα των επισήμων. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί και διαμαρτύρεται δεν ανήκει σε κάποιον φορέα. Μεταξύ τους είναι μητέρες με τα παιδιά τους και ηλικιωμένοι.
Από τα μεγάφωνα καλούν τους μαθητές να στρέψουν αλλού το βλέμμα, οι οποίοι και ανταποκρίνονται.



Θεσσαλονίκη
Σε λαϊκό ποτάμι διαμαρτυρίας μετατράπηκε η παρέλαση!

Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη ματαιώθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά απο την Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο,μέσα σε συνθήματα και αποδοκιμασίες πλήθους κόσμου κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ο οποίος και αποχώρησε. Η παρέλαση μετατράπηκε σε μεγάλη λαϊκή διαμαρτυρία . Οι διαδηλωτές της Θεσσαλονίκης κατέλαβαν την παραλιακή λεωφόρο της πόλης από νωρίς το πρωί με αποτέλεσμα να μη μπορούν να περάσουν τα αγήματα της παρέλασης.
Πάτρα

Διεκόπη η παρέλαση στην Πάτρα αφού εκατοντάδες πολίτες εισέβαλαν στο οδόστρωμα της Αγίου Ανδρέου και εμπόδισαν τους επισήμους να καθίσουν στην εξέδρα.

Ο λαός φώναζε συνθήματα κατά των πολιτικών και τους κατηγορούσε ότι ξεπούλησαν την χώρα. H ένταση ήταν μεγάλη. Τελικά η παρέλαση ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση, αφού οι διαδηλωτές κάλεσαν τον κόσμο να αποχωρήσει για να παρελάσουν οι μαθητές.

Οι πολιτικοί... φυγαδεύτηκαν, ενώ απλοί πολίτες κάθισαν στην εξέδρα των επισήμων. Τελικά παρέλασαν μόνο οι μαθητές και όχι ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας. Μετά το τέλος της μαθητικής παρέλασης οι διαδηλωτές κατέβηκαν στο οδόστρωμα, και τραγούδησαν τον Εθνικό μας ύμνο. Αλλά και το "σώπα όπου να 'ναι θα σημάνουν οι καμπάνες

Λάρισα

 Στη Λάρισα σημαιοφόρος μούτζωσε του επισήμους και αποθεώθηκε, ενώ οι περισσότεροι από τους μαθητές όταν έφταναν στο ύψος της εξέδρας των επισήμων αντί να κλίνουν τα κεφάλια τους προς την πλευρά των επισήμων, τα έστρεφαν προς την αντίθετη.Οι πολίτες που παρακολουθούσαν είχαν αναρτήσει πανό και φώναζαν συνθήματα.
Ξανθη
Οι μαθητές φεύγουν από την παρέλαση και ακουλουθούν το λαό (βίντεο)

 Σε φυγή τράπηκαν οι «επίσημοι» στην παρέλαση της Ξάνθης, όταν πλήθος διαδηλωτών πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στον χώρο της παρέλασης μετά το πέρας αυτής.
Λίγο πριν είχαν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια ανάμεσα στους διαδηλωτές και ομάδες της αστυνομίας, καθώς οι τελευταίοι δεν επέτρεψαν στο πλήθος να πραγματοποιήσει πορεία πριν την έναρξη της παρέλασης. Το πλήθος εξαγριώθηκε και προσπάθησε να διακόψει την παρέλαση, ώστε να πραγματοποιήσει πορεία διαμαρτυρίας ωστόσο αυτό δεν κατέστει εφικτό.
Αργότερα, ενώ η παρέλαση βρισκόταν σε εξέλιξη, μερίδα μαθητών (από τρία λύκεια της πόλης) ενσωματώθηκαν στο πλήθος των διαδηλωτών βγαίνοντας από την παρέλαση. Μόλις ολοκληρώθηκε και η στρατιωτική παρέλαση οι διαδηλωτές μπήκαν στον χώρο της παρέλασης πραγματοποιώντας πορεία, αναγκάζοντας τους επισήμους να τραπούν σε φυγή.
Η πορεία συνεχίστηκε μέχρι το κέντρο της πόλης, με τους παρευρισκόμενους να ενσωματώνονται σύσσωμοι στον κορμό της πορείας, χειροκροτώντας τους διαδηλωτές.
Τρίπολη

Σε φυγή αναγκάστηκε να τραπεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου που εκπροσώπησε την κυβέρνηση σε μαθητική παρέλαση στην Τρίπολη. Πλήθος κόσμου φωνάζε συνθήματα ενάντια στον υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ οι μαθητές παρήλασαν στρέφοντας το κεφάλι προς τη Φιλαρμονική και όχι προς τους επισήμους.Παράλληλα, με πανό που έγραφαν "Ντροπή" κοντά στην εξέδρα των επισήμων, μέλη από Κινήσεις Πολιτών, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας.
Ο υπουργός εν μέσω γιουχαΐσματος, ανέφερε: "Ο ελληνικός λαός μεγαλούργησε όταν υπήρχε εθνική ομοψυχία στη βάση. Δυστυχώς τα 40 παλικάρια, από ό,τι πληροφορούμαι, της ΔΕΗ θέλησαν να αμαυρώσουν αυτήν την ξεχωριστή ημέρα για το έθνος και το λαό μας. Εμείς όμως όλοι και ολόκληρος ο ελληνικός λαός ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά και αυτό θα κάνουμε".
Κατά τη διάρκεια της δήλωσης του κ. Παπαϊωάννου πλήθος κόσμου φώναζε συνθήματα κατά της Κυβέρνητικής πολιτικής και της Τρόικας, με αποτέλεσμα ο υπουργός να φυγαδευτεί από τις αστυνομικές δυνάμεις πίσω από το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο.
Τα πνεύματα μάλιστα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερα, όταν ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης συνέχισε τις δηλώσεις.(βίντεο)

Άρτα
Με πλακάτ αλλά και ένα μεγάλο πανό που προσπάθησαν να βάλουν οι αγανακτισμένοι  πολίτες σε μια κεντρική πολυκατοικία, φώναζαν συνθήματα σε όλη τη διάρκεια της Παρέλασης.Οι μικροί μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου κοιτούσαν στο πέρασμά τους με περιέργεια και αμήχανα τον κόσμο που φώναζε συνθήματα.  Τα Λυκειόπαιδα που πλέον αντιλαμβάνονται πως έχει η κατάσταση, διαμαρτυρήθηκαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο, στρέφοντας το κεφάλι προς την αντίθετη μεριά των επισήμων αποδοκιμάζοντας τους έτσι.  Το χειροκρότημα του κόσμου ήταν δυνατό και επευφημούσαν την κίνησή τους. βίντεο

Γιάννενα
Γενικευμένες αποδοκιμασίες κάθε φορά που έκαναν την εμφάνισή τους βουλευτές, κυρίως του κυβερνώντος κόμματος, επεφύλασσε ο κόσμος στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στα Γιάννενα. Αντίθετα,καταχειροκρότησε τόσο του εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές που έκαναν πορεία πριν την έναρξη της παρέλασης και τελικά τους σταμάτησε η αστυνομία απέναντι από το δικαστικό, όσο και τους μαθητές και τις μαθήτριες που παρέλαυναν, ως επί το πλείστον γυρίζοντας το κεφάλι τους αριστερά όταν περνούσαν μπροστά από τους επίσημους. Μόλις 5 λεπτά μετά την έναρξη της παρέλασης, αποχώρησαν από τις θέσεις των επισήμων οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας και Θανάσης Οικονόμου, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις, καθώς η αστυνομία θεώρησε ότι πιθανώς θα δεχθούν επίθεση, χωρίς πάντως να συμβεί κάτι.  Μετά το τέλος της παρέλασης κόσμος συνέχισε να φωνάζει συνθήματα και να μη φεύγει από το κέντρο της πόλης.

Τρίκαλα
Η παρέλαση διακόπηκε όταν ομάδες πολιτών έσπασαν τον ισχυρό αστυνομικό κλοιό μπροστά στην εξέδρα των επισήμων.Νεαρός, ο οποίος συνελήφθη, οδηγήθηκε σε αστυνομική κλούβα. Ο νεραός απλευθερώθηκε μετα από παρέμβαση του συγκεντρωμένου κόσμου που την απαίτησε με συνθήματα . Οι επίσημοι τελικά αποχώρησαν από το χώρο της παρέλασης, ενώ αυτή μετατράπηκε σε μια μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση και διαμαρτυρία.

 Βόλος
Απλός κόσμος, μέλη κινημάτων, μαθητές και φοιτητές διέκοψαν την παρέλαση "μπουκάροντας" στο δρόμο όπου και διεξαγόταν πετώντας αβγά και γιαούρτια στην εξέδρα των επισήμων αλλά και σε όλους τους πολιτικούς που βρίσκονταν εκεί για να παρακολουθήσουν την παρέλαση.
Ο κόσμος κινήθηκε και εναντίον της αστυνομίας απαιτώντας από αυτή να απαπομακρυνθεί από τη παραλία, καταφέρνοντας τελικά την οπισθοχώρηση των ΜΑΤ.

Νωρίτερα μία ομάδα 300 και πλέον ατόμων, πολιτες αλλά και οπαδοί του Ολυμπιακού Βόλου, με το που τελείωσε η δοξολογία, άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα. βίντεο
Σέρρες
Την οργή τους απέναντι στην κυβερνητική εξέφρασαν και οι κάτοικοι των Σερρών ενάντια στους βουλευτές του νομού και τη γενική γραμματέα επιθεώρησης περιβάλλοντος και ενέργειας, Μαρία Καραβασίλη, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Αυτό είχε ως συνέπεια μετά τις αλλεπάλληλες διακοπές της παρέλασης, άνδρες της αστυνομικής διεύθυνσης των Σερρών να απομακρύνουν τους πολιτικούς από την εξέδρα των επισήμων.  Η παρέλαση διεξήχθη τελικά μόνο με τους τοπικούς άρχοντες και την κυρία Κόλλια.
Βέροια
Ματαιώθηκε η παρέλαση στην πόλη της Βέροιας. Οργισμένοι πολίτες, διαφόρων ηλικιών και από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία και κατέλαβαν το χώρο μπροστά από την εξέδρα των επισήμων. 

Ρόδος

Διακοπή και στη Ρόδο: Διεκόπη, λίγο μετά την έναρξη της η παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στην Ρόδο. Μια μεγάλη ομάδα διαμαρτυρομένων διέσπασε τον κλοιό της Αστυνομίας με αποτέλεσμα να σταματήσει η παρέλαση. Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός και η βουλευτής της  Ν.Δ Μίκα Ιατρίδη, αποχώρησαν από την εξέδρα των επισήμων πριν  δεχθούν κάποια επίθεση και χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Οι διαμαρτυρόμενοι παρέμειναν στον χώρο έξω από τη Νομαρχία Δωδεκανήσου.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου