Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Μα, Τι γιορτάζουμε τελικά στις 28 του Οκτώβρη;


O ποιητής Κώστας Βάρναλης στο άρθρο  που βρήκαμε και σας προτείνουμε.. 
απαντά ανοιχτά και με τρόπο απλό! 
Ο λαός γιορτάζει και δίκαια τον αγώνα του για λευτεριά και ζωή..
... και αυτοί που κυβερνάν γιορτάζουν την επέτειο της συνθηκολόγησης...
Το προτείνουμε σε κάθε συμμαθητή μας που βγήκε τις μέρες που πέρασαν στους δρόμους να διεκδικήσει τα αυτονόητα... και που σίγουρα νιώθει την ανάγκη να ψάξει την πραγματική ιστορία του λαού αυτής της χώρας που τόλμησε να αγωνιστεί, που τόλμησε να νικήσει...

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ:

Κάθε φορά, τέτοιες μέρες, βγαίνουν οι διάφοροι "έξυπνοι" και "παντογνώστες" δημοσιογράφοι... δε χάνουν ευκαιρία να αποδείξουν πως αυτή εδώ η γενιά ( εμείς δηλαδή ) δεν σκαμπάζει πια τίποτα ιστορία! Παίρνουν, λοιπόν, σβάρνα τις μαθητικές παρελάσεις και ρωτάνε με πονηριά... "Τι γιορτάζουμε σήμερα"; Κι οι μαθητές που κομπιάζουν είναι γι αυτούς η πιο περίτρανη απόδειξη!!! Και δως του μετά οι αναλύσεις... Για την παιδεία που χρειάζεται αναβάθμιση, τις καταλήψεις και τα χαμένα μαθήματα που φταίνε...

Για το γεγονός ότι κανείς τους δεν μας λέει την αλήθεια.. φυσικά ούτε κουβέντα!
Μας κρύβουν ποιοι  και γιατί αγωνίστηκαν σε αυτόν εδώ τον τόπο, ποιοι ήταν αυτοί που συνθηκολόγησαν με τους κατακτητές, ενάντια σε ποιους και για ποιον πραγματικά σκοπό έγινε ο πόλεμος... Κι επειδή κάτι πρέπει να πουν, μας βγάζουν ήρωες αυτούς που συνθηκολόγησαν (βλ. Μεταξά). Kρύβουν τη συνεργασία με τους κατακτητές... μας βάζουν να μάθουμε και ένα σωρο άχρηστες ημερομηνίες, ονόματα συμφωνιών... και όσο πιο άχρηστες λεπτομέρειες γίνεται.. έτσι, για να μην έχουμε και πολλές απορίες! Και μετά βγάζουν τα συμπεράσματά τους! Οτι δεν ξέρουμε λέει ιστορία!

Επειδή, όμως, για μας αυτή η επέτειος είναι του λαού, σας αφήνουμε να διαβάσετε ένα άρθρο του Βάρναλη για την επέτειο  που λέει ανοιχτά πως άλλο πράγμα μας καλούν να γιορτάσουμε οι "από πάνω" και για άλλο γιορτάζει ο λαός. Ο λαός γιορτάζει το έπος του... και οι από πάνω τη συνθηκολόγηση... Γι αυτό, ίσως, τα πανηγύρια τους μας φαίνονται τόσο στημένα... Γι αυτό και η ιστορία είναι τόσο μπερδεμένη.. Για να μην την πολυθυμόμαστε... Δεν είναι αυτή η επέτειος για όλους ίδιοι. Ποτέ  δεν ήταν.Αυτό μας λέει κι ο Βάρναλης... Και με λίγα λόγια απλά, βοηθά να ξεμπερδέψουμε μια επέτειο που σκόπιμα μας τη μπερδεύουν στα σχολειά μας!

Σε όλους του δημοσιαγράφους που θα ξαναρωτήσουν φέτος... Αυτή είναι η απάντηση! Άλλο γιορτάζει ο λαός και άλλο οι δυνάστες του... και τότε και σήμερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου