Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ!

Το πανελλαδικό κύμα των μαθητικών καταλήψεων, που ξεπέρασε κιόλας τις 550, δεν μπορεί βέβαια να προσεγγιστεί με τα στερεότυπα παλαιών χρόνων. Όλοι ξέρουμε πως πίσω από αυτό τον ξεσηκωμό βρίσκονται ισχυρά, άμεσα και βαθύτερα αίτια.
Το σχολείο στον καιρό του μνημονίου δεν έχει βιβλία, δεν καλύπτει ούτε τα στοιχειώδη λειτουργικά του έξοδα. Όμως το υπουργείο του μνημονίου και της διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας ετοιμάζει πολλαπλές εξετάσεις εισαγωγής στο «νέο» πανάκριβο πανεπιστήμιο, που θα δίνει βεβαιώσεις σπουδών αντί για πτυχία. Και μετά –και για τους πιο πολλούς πιο πριν- είναι η αγορά της μισοανεργίας, χωρίς συμβάσεις, χωρίς σταθερή δουλειά, χωρίς δικαιώματα.

Οι μαθητές μαθαίνουν και αισθάνονται πως είναι η γενιά των εκποιημένων δικαιωμάτων.

Φτάνει καθημερινά και σ’ αυτούς η οργή των εργαζομένων, η απόγνωση των συνταξιούχων, οι ιαχές της τρόικα, τα ποδοβολητά των ΜΑΤ και της κρατικής τρομοκρατίας. Ο αγώνας τους είναι δίκαιος και αναγκαίος. Επιχειρούν με τους δικούς τους όρους να ανοίξουν το δρόμο της αντίστασης στην πολιτική σφαγής των λαϊκών δικαιωμάτων.

Το υπουργείο σπεύδει να συκοφαντήσει και να ασκήσει ανοιχτή τρομοκρατία ενάντιά τους. Είναι ο μόνος τρόπος που συνολικά η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ενάντια σε κάθε κίνηση αντίστασης του λαού. Επιπλέον το υπουργείο εκβιάζει τους εκπαιδευτικούς απαιτώντας συνενοχή και σύμπραξη στην επιχείρηση καταστολής του μαθητικού ξεσηκωμού.

Οι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε φερέφωνα της κυβερνητικής προπαγάνδας, ούτε οι επιστάτες της πολιτικής των περικοπών στα σχολεία. Η κύρια ευθύνη μας απέναντι στους μαθητές, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες είναι το «μάθημα» της συλλογικής, αγωνιστικής και θαρραλέας στάσης απέναντι στην πολιτική που γκρεμίζει κατακτήσεις και σπέρνει το φόβο και τη διαίρεση. Ας απαντήσουμε λοιπόν μαζικά στις κυβερνητικές απαιτήσεις: Δεν είμαστε μαζί σας, είμαστε εναντίον σας! Είμαστε με τους μαθητές μας σ’ έναν νέο αγώνα για ψωμί-παιδεία-ελευθερία και δεν είμαστε απλοί συμπαραστάτες, αλλά συνεργοί με τη δική μας πάλη για την ανατροπή της πολιτικής που φέρνει τον κοινωνικό -εργασιακό μεσαίωνα.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τους εργαζόμενους-γονείς, ενωμένοι να αποκρούσουμε την τρομοκρατία που το ΥΠΔΒΜΘ επιχειρεί ενάντια στους μαθητές, να υπερασπίσουμε τις ελευθερίες μας και το δικαίωμα στον αγώνα.

Να καταργηθεί η πράξη ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων του 1999
 
Ελευθερίες στα σχολεία και στην κοινωνία- Κάτω τα χέρια από τους μαθητικούς αγώνες

ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου