Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Οι μαθητές κάνουν καταλήψεις | Ανταπόκριση απο τις καταλήψεις στην Ξάνθη

 Σχεδόν όλα τα σχολεία της Ξάνθης, Γυμνάσια και Λύκεια, ξεκίνησαν καταλήψεις από τη Δευτέρα 21/9. Παρά την προσπάθεια των τοπικών ΜΜΕ να συκοφαντήσουν αρχικά τις μαθητικές κινητοποιήσεις, όπως κάνουν και σε άλλες πόλεις και να παραποιήσουν τους λόγους για τους οποίους αγωνίζονται οι μαθητές, δεν τα κατάφεραν. Οι κινητοποιήσεις αυτές γίνονται ενάντια στην εντατικοποίηση των ρυθμών της μαθητικής καθημερινότητας, την κατάργηση των εκδρομών, τα εξαντλητικά συνεχόμενα δίωρα μαθημάτων και τα πολυάριθμα τμήματα. Σε ορισμένα σχολεία στα αιτήματα μάλιστα προστίθονται και η εναντίωση στο πολυνόμο Κεραμέως και στην επικείμενη επιβολή της βάσης του 10.

Υπάρχει κατανόηση από τη μεγαλύτερη μερίδα των μαθητών ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να λάβει ουσιαστικά μέτρα απέναντι στην πανδημία και ότι ο τρόπος που άνοιξαν τα σχολεία αφήνει εκτεθειμένους αυτούς και τις οικογένειές τους.


Σε κάποια σχολεία οι καταλήψεις αρχίζουν να “ανοίγουν” είτε υπό τις απειλές της αστυνομίας και τον φόβο εισαγγελικής παρέμαβσης είτε με την παρέμαβση διευθυντών. Μάλιστα τη Δευτέρα στο 4ο-6ο Γυμνάσιο η αστυνομία και η πυροσβεστική πήγαν 4(!) φορές προκειμένου να “παροτρύνουν” τους μαθητές να σταματήσουν την κατάληψη, ενώ σήμερα, Τετάρτη 23/9  η αστυνομία βρέθηκε έξω και από το 1ο Γυμνάσιο.


Υπάρχει ανάγκη δίπλα στους μαθητές και τις κινητοποιήσεις τους να σταθούν καθηγητές, γονείς και φοιτητές. Η εναλλακτική "λύση" της τηλεκπαίδευσης που προωθεί το υπουργείο και ίσως ως απάντηση στις μαθητικές κινητοποιήσεις, αυτόματα αποκλείει όσους δεν έχουν πρόσβαση σε ίντερνετ /υπολογιστές και υψώνει ταξικούς φραγμούς.


Η Μαθητική Αντίσταση θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στα σχολεία της πόλης με στόχο να δυναμώσουν οι κινητοποιήσεις.


Ακολουθούν τα αιτήματα του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης, το οποίο έληξε την κατάληψη σήμερα, μετά από διαβεβαιώσεις του διευθυντή ότι θα ικανοποιηθούν κάποια από τα αιτήματά τους. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου