Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Οι μαθητές κάνουν καταλήψεις | Ανταπόκριση από το Κιλκίς

 ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ


Τη Δευτέρα 21.09 πραγματοποιήθηκε μαθητική πορεία με περίπου 1000 άτομα από την πλ Ειρήνης μέχρι το Δημαρχείο. Σε αυτή συμμετείχαν τα σχολεία που είναι στην πόλη του Κιλκίς. Τα ΜΜΕ έθαψαν τις καταλήψεις και την πορεία. Τα τοπικά ΜΜΕ παραπληροφόρησαν τους πολίτες πως οι μαθητές βγήκαν στους δρόμους με μόνο κίνητρό τους τη «μάσκα» και κάποια ειδησεογραφικά site έριξαν λάσπη στην κινητοποίησή μας αναφέροντας ότι ακούστηκαν φασιστικά συνθήματα.


Την Πέμπτη 17/09 τα σχολεία του Κιλκίς ξεκίνησαν καταλήψεις. Με τον πέρασμα των ημερών οι καταλήψεις αυξήθηκαν και σήμερά 11 σχολεία είναι υπό κατάληψη (1ο, 2ο, 3ο γυμνάσιο, 1ο, 2ο ΓΕΛ, 1ο ΕΠΑΛ, Γυμνάσιο και Λύκειο Ν. Αγιονερίου, γυμνάσιο Βαπτιστή, ΓΕΛ και γυμνάσιο Μουριών).

Οι μαθητές ζητάμε «λιγότερα άτομα ανά τάξη, ακόμα και αν χρειαστεί να πηγαίνουμε μέρα παρά μέρα», «ένα άτομο ανά θρανίο», «οι καθηγητές να διδάσκουν σε ένα σχολείο και σε συγκεκριμένα τμήματα», «προαιρετική χρήση μάσκας αφού εφαρμοστούν τα παραπάνω». Ενώ συνεχώς μας λένε να κρατάμε αποστάσεις ταυτόχρονα μας στοιβάζουν σε τμήματα των 27 ατόμων σε πολύ μικρές αίθουσες. Επιπλέον, κάποια σχολεία διεκδικούν προσλήψεις καθηγητών, γιατί υπάρχουν τρομερές ελλείψεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΓΕΛ Μουριών που έχει μόνο 4 καθηγητές (5 με την διευθύντρια!).

Οι μαθητές έχουν και άλλους λόγους για να κάνουν κατάληψη, όπως είναι ο νόμος Κεραμέως που ψηφίστηκε εν μέσω πανδημίας και ενώ οι μαθητές ήταν σε καραντίνα και δεν μπορούσαν να αντιδράσουν. Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου αναφέρουν: «Η χρήση μάσκας δεν έχει επιθυμητό αποτέλεσμα αν δεν υπάρχουν κατάλληλες δομές και μέσα. Ο αριθμός στην τάξη δεν είναι σωστός. Η χρήση μάσκας προκαλεί δυσφορία στους μαθητές την ώρα του μαθήματος». Αυτή η ανακοίνωση φανερώνει ότι οι μαθητές δεν ζητούν η μάσκα να μην αποτελεί μέτρο προστασίας, αλλά ζητούν πιο αποτελεσματικά μέτρα υγειονομικής προστασίας. Επίσης φανερώνει την έλλειψη συζήτησης ανάμεσα στους μαθητές και για τα υπόλοιπα ζητήματα που τους αφορούν.

 

Μαθήτρια στο Κιλκίς





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου