Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ/ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ! ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ!

Από τις αρχές του χρόνου, το υπουργείο ανακοίνωσε για την επόμενη σχολική χρονιά τη δημιουργία Σχολικών Κέντρων και Πολυδύναμων Σχολικών Μονάδων με ταυτόχρονο κλείσιμο των γύρω σχολείων. Ταυτόχρονα, έστειλε εντολή στις τοπικές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να δώσουν στοιχεία για τα σχολεία της περιοχής τους και να προτείνουν συγχωνεύσεις, ενώ αντίστοιχη κίνηση έχει γίνει και προς τους «Καλλικρατικούς» Δήμους.
Για να το καταλάβουμε καλύτερα, τα «καινούρια» μεγάλα σχολεία θα λειτουργούν σε υπάρχοντα κτίρια, δηλαδή πολύ απλά πολλά σχολεία θα κλείνουν και οι μαθητές τους θα στέλνονται στο μεγαλύτερο σχολείο της ευρύτερης περιοχής. Το βασικό κριτήριο είναι η απόσταση που θα πρέπει να διανύει κάθε μαθητής και οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις μιλούν για 10 χιλιόμετρα ή μετακίνηση μισής ώρας για τα Δημοτικά και 45 λεπτών για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.
Η αρχή έγινε με την οδηγία του υπουργείου για συγχωνεύσεις τμημάτων εντός κάθε σχολείου. Η συνέχεια έρχεται με τις συγχωνεύσεις/καταργήσεις σχολείων που θέλουν να εφαρμόσουν από την επόμενη σχολική χρονιά γι’ αυτό και ξεκινάνε τη συζήτηση από τώρα. Το μέτρο αυτό συμβαδίζει με τη γενική κατεύθυνση να πληρώνουν οι μαθητές και οι γονείς το κόστος λειτουργίας των σχολείων καθώς και με την προσπάθεια η ευθύνη της λειτουργίας του σχολείου να βρίσκεται στους Δήμους. Δεν είναι τυχαίο ότι το σχέδιο ονομάζεται «σχολικός Καλλικράτης».
Οι συνέπειες των συγχωνεύσεων/καταργήσεων είναι πάρα πολλές. Πρώτα απ’ όλα, η καθημερινή ζωή μέσα στο σχολείο θα χειροτερεύσει τραγικά για τους μαθητές. Τα συγχωνευμένα σχολεία θα λειτουργούν με μεγάλα τμήματα (πιθανότατα μεγαλύτερα κι από 30 μαθητές), σε σχολικά κτίρια που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για πολύ λιγότερους μαθητές. Επιπλέον, ο χρόνος και το κόστος μετακίνησης καθημερινά στο σχολείο θα μεγαλώσει, λειτουργώντας ακόμα και αποτρεπτικά για τα φτωχότερα στρώματα του λαού, ειδικά στην επαρχία και ειδικά για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Θέλουν δηλαδή να γυρίσουν την εκπαίδευση 40 χρόνια πίσω!
Το άλλο σκέλος των συνεπειών αφορά τα εργασιακά δικαιώματα των καθηγητών, τη μείωση του αριθμού τους, τη δυνατότητα διδασκαλίας και τη δυνατότητα παρακολούθησης από τους μαθητές σε τέτοιες συνθήκες. Αν συνυπολογίσουμε ότι τα κενά καθηγητών σε πολλά σχολεία της χώρας παραμένουν ακόμα και στο μέσο της χρονιάς μεγάλα, παρ’ όλη τη μείωση των τμημάτων ανά σχολείο, ο στόχος της δραστικής μείωσης του αριθμού των δασκάλων και των καθηγητών είναι προφανής.
Συνολικά, οι συγχωνεύσεις/καταργήσεις σχολείων σημαίνουν χειροτέρευση της σχολικής ζωής, μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση στην εκπαίδευση ειδικά για τα φτωχότερα στρώματα του λαού, χειροτέρευση της ποιότητας της εκπαίδευσης και χειροτέρευση των όρων εργασίας των εκπαιδευτικών.
Με αγώνες να σταματήσουμε τα σχέδιά τους! Ήδη ξεκίνησαν κινητοποιήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, τόσο στην επαρχία όσο και στις μεγάλες πόλεις. Πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι να πάρουν πίσω το κλείσιμο των σχολείων. Μαθητές, γονείς, καθηγητές, όλος ο λαός, να αγωνιστούμε για το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους!

Κανένα κλείσιμο σχολείου!
Κανένα τμήμα με πάνω από 25 μαθητές!
Δωρεάν βιβλία για όλους τους μαθητές, σε όλα τα μαθήματα!
Όχι στη μετακύλιση του κόστους λειτουργίας στους γονείς μας!
Όχι στην εντατικοποίηση και στον αυταρχισμό!
Κάτω οι ταξικοί φραγμοί!
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF 
(ΠΑΤΩΝΤΑΣ  ΠΑΝΩ ΣΤΟ "ΚΟΥΜΠΙ" DOWNLOAD ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ)
ΚΑΤΕΒΑΣTE TO ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ WORD
(ΠΑΤΩΝΤΑΣ  ΠΑΝΩ ΣΤΟ "ΚΟΥΜΠΙ" DOWNLOAD ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου