Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Χτίζουν το σχολείο της γενιάς των χαμένων δικαιωμάτων... Εμείς να απαντήσουμε με νικηφόρους αγώνες!

Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που άνοιξαν τα σχολεία, και οι ελλείψεις και τα προβλήματα έχουν ήδη φανεί. Οι μαθητές έχουμε μπει από την αρχή της χρονιάς σε μια πιεστική καθημερινότητα. Οι περισσότεροι από εμάς αρχίσαμε να τρέχουμε από μάθημα σε μάθημα και από φροντιστήριο σε φροντιστήριο, για να ανταπεξέλθουμε στις νέες απαιτήσεις του σχολείου. Ταυτόχρονα, είναι όλο και πιο πολλοί οι συμμαθητές μας που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν σε αυτές τις συνθήκες, με αποτέλεσμα να διώχνονται από το σχολείο ή ακόμα να οδηγούνται στην παιδική απλήρωτη εργασία.  Εκεί οδηγεί και η αύξηση των διδάκτρων στα φροντιστήρια, στα πλαίσια των νέων αντιλαϊκών μέτρων που ψηφίστηκαν και αφορούν την αύξηση του ΦΠΑ.
Είναι αλήθεια ότι δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, αφού τα τελευταία χρόνια όλο και χειρότερες μεταρρυθμίσεις προωθούνται στα σχολεία χωρίς σταματημό. Το μόνο που μας έχουν αφήσει είναι άγχος και αβεβαιότητα. Για παράδειγμα η τράπεζα θεμάτων, που άφησε τους μισούς μαθητές μετεξεταστέους, παρότι αποσύρθηκε, χρησιμοποιείται από πολλούς καθηγητές και έχει αφήσει πίσω της πολλά αρνητικά κατάλοιπα. Επιπλέον, το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως έχει διαμορφωθεί από τις τελευταίες κυβερνήσεις, περιορίζει το εύρος επιλογών των μαθητών σε σχολές. Ταυτόχρονα όμως προσπαθούν να το πλασσάρουν ως πιο «εύκολο»! Είναι ξεκάθαρο πως όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα δύσκολα θέματα των πανελληνίων, έχουν ως στόχο να αφήσουν όλο και περισσότερους από εμάς έξω από τις σχολές.
Στα περισσότερα σχολεία έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις σε αναλώσιμα και εξοπλισμό, ενώ δεν μπορούν να καλυφθούν τα βασικά λειτουργικά τους έξοδα για θέρμανση κ.λ.π. Επομένως, οι ίδιοι οι γονείς μας και οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να τα καλύψουν. Φέτος μας ζήτησαν κιόλας να πληρώσουμε οι ίδιοι για ορισμένα βιβλία, των οποίων το κόστος σίγουρα δεν είναι αμεληταίο. Ταυτόχρονα, η ακρίβεια των κυλικείων αλλά και η φτωχοποίηση και η ανεργία των γονιών αυξάνουν τις περιπτώσεις λιποθυμίας συμμαθητών μας από την πείνα.
 Οι ελλείψεις σε καθηγητές σε πολλά σχολεία είναι σημαντικές. Ειδικά στα ΕΠΑΛ όπου ολόκληρες ειδικότητες καταλήγουν να μη λειτουργούν, ενώ κάποιες άλλες έχουν καταργηθεί. Σε συνδυασμό με την κατάργηση ειδικοτήτων, αφαιρείται και η δυνατότητα στους μαθητές των ΕΠΑΛ, να επιλέξουν την Β ομάδα, που ήταν αυτή που τους επέτρεπε την εισαγωγή τους και σε σχολές των ΑΕΙ. Αυτό το μέτρο στοχεύει τόσο στην περικοπή κι άλλων καθηγητών, όσο και στον αποκλείσμό ακόμα πιο πολλών μαθητών. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως όσοι μαθητές έμειναν στην Γ’ Λυκείου από απουσίες, είναι αναγκασμένοι φέτος να εγγραφούν ξανά στη Β’ Λυκείου, με τη δικαιολογία της αλλαγής του ωρολογίου προγράμματος του ΕΠΑΛ, με αποτέλεσμα να χάνουν μια ολόκληρη χρονιά. Προσπαθούν να μας ωθήσουν στην εγκατάλειψη του σχολείου!
Όλες οι παραπάνω κατευθύνσεις έρχονται να συμπληρώσουν το πάζλ της γενικεύμενης και ολοένα κλιμακούμενης επίθεσης στα δικαιώματα του λαού. Για αυτό το λόγο και πολλά από τα μέτρα στην εκπαίδευση επιβάλλονται από την Ε.Ε./Δ.Ν.Τ, δηλαδή τους ιμπεριαλιστές που κάνουν κουμάντο. Στόχος τους είναι φθηνά εργατικά χέρια, όπως γίνεται ήδη και με το καθεστώς της μαθητείας. Εφαρμοστής αυτών των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της Ε.Ε./ΔΝΤ είναι η κυβέρνηση, που μέσα από το νέο μνημόνιο, έρχεται να ικανοποιήσει τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.
Μέσα από το «νέο» σχολείο των όλο και πιο έντονων ταξικών φραγμών, αποκλείουν τους μαθητές των φτωχών λαϊκών οικογενειών, προετοιμάζοντας και τους αυριανούς υποταγμένους εργαζόμενους/ άνεργους. Εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας και χωρίς καμιά δυνατότητα διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους.
Δε θα γίνουμε όμως η γενιά της υποταγής! Στο χέρι μας είναι να κατακτήσουμε όσα μας ανήκουν και να μην τους αφήσουμε να μας πάρουν τίποτα παραπάνω! Το όπλο μας είναι οι συλλογικοί αγώνες, οι οποίοι μπορούν να επιτευχθούν μέσα από την ενεργοποίηση μας στα μαθητικά μας όργανα και στις συνελεύσεις. Να παλέψουμε στο πλευρό των γονιών, των εκπαιδευτικών μας και συνολικά του λαού για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής, για τα δικαιώματα μας σε εκπαίδευση,  δουλειά και ελευθερίες!

Αγωνιζόμαστε ενάντια στους ταξικούς φραγμούς, για το δικαίωμα όλων στην εκπαίδευση, για δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλο το λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου