Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΒΕΡΟΙΑ: Μαθητές δικάζονται για τη συμμετοχή σε πορεία ενάντια στη δολοφονία του Γρηγορόπουλου

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009: Ένας χρόνος πέρασε από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 και από κάθε σημείο της Ελλάδας ξεκινάνε διαδηλώσεις ενάντια στην καταστολή και τη βία. Σχεδόν όλες οι πορείες κόβονται βίαια στη μέση από τις δυνάμεις καταστολής, γίνονται αθρόες προσαγωγές και συλλήψεις ενώ τραυματίζονται εκατοντάδες διαδηλωτές και αστυνομικοί. 


Στη Βέροια, η πορεία ξεκίνησε από το πάρκο Εληάς προς το δικαστικό μέγαρο στην πλατεία Ωρολογιού. Το μαθητικό μπλοκ κατευθύνθηκε προς το Αστυνομικό Τμήμα φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αστυνομία και την καταστολή. Δυνάμεις των ΜΑΤ διέλυσαν την πορεία όταν οι μαθητές ξεκίνησαν να πετάνε αυγά, ενώ συνέλαβαν 5 παιδιά. Σύμφωνα με την Αστυνομική  Διεύθυνση Π.Κ. Μακεδονίας «συνελήφθησαν τρεις νεαροί ηλικίας 17 ετών, ένας είκοσι  και ένας 15 ετών, άπαντες ημεδαποί, διότι συμμετέχοντας σε συγκέντρωση-πορεία διαμαρτυρίας στη μνήμη του Γρηγορόπουλου Αλέξη, οι τέσσερις εξ αυτών εκσφενδόνισαν πέτρες και αντικείμενο (αυγά - γιαούρτια) προς αστυνομικούς που βρισκόταν έμπροσθεν της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας, ενώ ο 15χρονος διότι προσπάθησε να ματαιώσει τη σύλληψη ενός των προαναφερθέντων, απωθώντας και εξυβρίζοντας αστυνομικούς».
Στις 12 Μαΐου δικάζονται τα παιδιά, αλλά και οι γονείς (για παραμέληση ανηλίκου) αντιμετωπίζοντας κατηγορίες διατάραξης οικιακής ειρήνης και αντίστασης κατά της αρχής. Ένας από τους συλληφθέντες, ο 17χρονος -σήμερα- Βασίλης κατηγορείται επίσης για εξύβριση και απόπειρα αρπαγής κρατουμένου. Ο Βασίλης Βραχνής βρέθηκε και αυτός στην πορεία μαζί με τους συμμαθητές του το μεσημέρι της Κυριακής. Όπως μας περιγράφει «όταν η πορεία πλησίαζε στο τμήμα τα ΜΑΤ μας επιτέθηκαν γιατί κάποιοι πέταξαν αυγά. Κατάφερα να ξεφύγω από τον καπνό των δακρυγόνων όταν είδα ότι είχαν συλλάβει έναν συμμαθητή μου. Έτρεξα να τον βοηθήσω και συνέλαβαν και εμένα. Μ’ έριξαν στο έδαφος, με κλώτσησαν και με έβριζαν. Στο τμήμα μας κράτησαν για ώρες και εμένα μάλιστα μου είχαν περάσει και χειροπέδες».
«Δεν μας άφηναν να δούμε τα παιδιά μας», συμπληρώνει ο πατέρας και συγκατηγορούμενος του Βασίλη, Γιώργος Βραχνής, «για ώρες περιμέναμε απέξω και αυτοί δεν μας έλεγαν τίποτα. Στην ανάκριση ρωτούσαν τα παιδιά αν πηγαίνουν σε αναρχικά στέκια, αν ο μπαμπάς είναι αριστερός και τέτοια». Από την αρχή μέχρι σήμερα η εκπαιδευτική κοινότητα έχει σταθεί στο πλευρό των παιδιών, ενώ αντίθετα έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της αστυνομίας. Μάλιστα την 25η Μαρτίου συνέλαβαν προληπτικά τον Βασίλη, υπό τον φόβο των επεισοδίων.
Από την κουβέντα μου με τον Βασίλη μία φράση του μου έμεινε. Όταν τον ρώτησα αν κατάφερε η αστυνομία να τον τρομοκρατήσει και να πάψει να διαδηλώνει και να αντιστέκεται, εκείνος μου απάντησε «Δεν κέρδισαν τίποτα. Ίσα ίσα εγινα ακόμα πιο αντίθετος»…

Ιωάννα Δρόσου

Δικάζουν τον ανθό της νεολαίας
«Είμαι γονιός μαθητή που πιάσανε σε μεγάλη μαθητική πορεία στη Βέροια για την πρώτη επέτειο δολοφονίας του συμμαθητή του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Τους δικάζουν στις 12 Μαΐου με κατηγορίες παραμέληση ανηλίκων, διατάραξη κοινής ειρήνης και αντίσταση κατά της αρχής. Σύνολο είναι 11 μαθητές και γονείς. Δικάζουν δηλαδή τον ανθό της νεολαίας που πήγαν να τιμήσουν τη μνήμη του δολοφονηθέντος συμμαθητή τους». 
Γιώργος Βραχνής

πηγή: Eποχή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου