Τι πιστεύεις ότι έγινε το Δεκέμβρη με τη δολοφονία του Αλέξη;
Άλκης: Η δολοφονία του Αλέξη το Δεκέμβρη προκάλεσε αρχικά σοκ στους περισσότερους κι έπειτα οργή. Αυτό τους έκανε να βγουν αυθόρμητα στο δρόμο και να εκτονώσουν την οργή και την αγανάκτηση. Μετά τις πρώτες δυο μέρες ξεκίνησαν και πιο μεθοδευμένες κινήσεις από μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους. Σε πολλά σχολεία έγιναν καταλήψεις και σχεδόν σε όλα οι μαθητές έφυγαν και συμμετείχαν σε πορείες.
Γιατί πολλοί μαθητές σε όλη την Ελλάδα, φοιτητές, εργαζόμενοι, νεολαία και όλος ο κόσμος ξεσηκώθηκαν;
Άλκης: Ο ξεσηκωμός αυτός που τελικά πήρε το χαρακτήρα και τις διαστάσεις εξέγερσης ήταν αναμενόμενος μετά τη δολοφονία ενός μαθητή από το κράτος και συγκεκριμένα από την αστυνομία που «προστατεύει» τους πολίτες και που, κατά τη γνώμη μου, είναι περιττή σε οποιαδήποτε κοινωνία. Ο κόσμος ξεσηκώθηκε γιατί κατάλαβε πως πίσω από τη δολοφονία ουσιαστικά κρύβεται η τάση του κράτους για καταστολή οποιασδήποτε αντίδρασης και αντίστασης της νεολαίας και συγκεκριμένα των μαθητών. Πίσω από τη φαινομενική δημοκρατία, δηλαδή, κρύβεται η τρομοκρατία που καθημερινά υπάρχει, αλλά δεν είναι εύκολα ορατή και που ασκείται κυρίως σε ομάδες με προοδευτικές ιδέες, όπως οι μαθητές, φοιτητές και ορισμένοι εργαζόμενοι.
Πώς συμμετείχε το δικό σου σχολείο κι εσύ στον Δεκέμβρη;
Άλκης: Στο σχολείο μου, την πρώτη μέρα μαθήματος μετά τη δολοφονία του Αλέξη, αποφασίσαμε να κατεβούμε στην πορεία που γινόταν. Έτσι, μαζί και με μαθητές από δυο διπλανά σχολεία, συγκεντρωνόμασταν και κατεβαίναμε μαζί στις πορείες που ακολούθησαν. Προσωπικά προσπάθησα να συμμετέχω όσο μπορώ στις διαδηλώσεις που γίνονταν.
Τι γίνεται σήμερα στο σχολείο σου και πώς πιστεύεις ότι πρέπει και μπορεί να κρατηθεί ζωντανό το μήνυμα της εξέγερσης του Δεκέμβρη;
Άλκης: Στο σχολείο μου σήμερα τα πράγματα επανήλθαν στο «φυσιολογικό» χαρακτήρα που είχαν πριν την εξέγερση. Εκτός από λίγες στιγμές αντίδρασης και λίγες αναφορές στις μέρες του Δεκέμβρη, δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Για να κρατηθεί ζωντανό το μήνυμα της εξέγερσης του Δεκέμβρη πρέπει να γίνονται συζητήσεις για τα γεγονότα αυτά και γενικότερα για προβλήματα της καθημερινότητας. Μόνο έτσι μπορεί να αυξηθεί η συμμετοχή και να αγωνιστούν όλο και περισσότεροι νέοι.
(Από το περιοδικό 'Εναυσμα - τεύχος 31)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου