Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Μαθητική Αντίσταση Άρτας - Τεύχος 1

.




Ποιά είναι η Μαθητική Αντίσταση

Διαμαρτυρόμαστε για το σχολείο που μας προσφέρετε. Ένα σχολείο ξένο και εχθρικό απέναντί μας. Ένα σχολείο κάτεργο που μας κάνει την καθημερινή ζωή μας δυσκόλη. Με εξαντλητικά 7ωρα το πρωί και τα 3ωρα ή 4ωρα το απόγευμα στα φροντιστήρια. Με την καθημερινή πίεση για ανούσιο διάβασμα. Με τις απανωτές εξετάσεις, τα τεστ και τα πρόχειρα. Ένα σχολείο απλησίαστο, που αντί να μας μαθαίνει, μας περνά από κόσκινο, για την επόμενη βαθμίδα, την τριτοβάθμια. Με μόνο κριτήριο το χρήμα. Όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα μπορεί να περάσει τις πόρτες των ΑΕΙ. Όποιοι είναι παιδιά φτωχών οικογενειών παίρνουν το εισιτήριο για μια θέση στην ανεργία, την υποαπασχόληση.

Διαμαρτυρόμαστε για την εκπαίδευση που μας δίνετε. Για τις αξίες και τα ιδανικά που μας διδάσκετε. Μας μαθαίνετε να βλέπουμε τον φίλο μας σαν ανταγωνιστή μας. Τον συμμαθητή μας σαν αυτόν που θα μας πάρει την θέση. Τον συνάνθρωπό μας σαν αυτόν που θα πατήσουμε πάνω του.

Διαμαρτυρόμαστε για τα παραδείγματα που μας δίνετε να μεγαλώσουμε.

- Τους “πετυχημένους” όπως τους λέτε. Αυτούς που πνίγουν με τα σαπιοκάραβά τους τους ανθρώπου για να πλουτίσουν. Αυτούς που σκοτώνουν τους εργάτες στα κάτεργα - εργοτάξιά τους. Αυτούς που ληστεύουν τον κόπο και τον ιδρώτα του αγρότη, του κτηνοτρόφου.

- Τους ιεράρχες των τόσων «Βατοπεδίων» που προτάσσουν το ευαγγέλιο για να υπερασπίσουν τα έχει τους.

- Τους πολιτικούς ηγέτες της μίζας και των αμέτρητων σκανδάλων, των ΜΑΤ που δολοφονούν.

Αντιστεκόμαστε! Στο σκοτεινό παρόν που μας προσφέρετε και στο πιο μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζετε.

Αντιστεκόμαστε! Σ’ όλα αυτά που θα γίνουν για μας, χωρίς εμάς.

Είμαστε μια ομάδα μαθητών απ’ όλα τα σχολεία της Άρτας, που βρεθήκαμε κοντά στις τελευταίες κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη, για τον Αλέξη. Νοιώσαμε όμορφα, αμφισβητήσαμε τις αξίες που μας διδάσκετε. Βρεθήκαμε σ’ ένα άλλο σχολείο, γνωρίσαμε έννοιες ξεχασμένες, όπως την αντίσταση, τη συλλογικότητα, την πάλη, την αξιοπρέπεια, το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλειά. Και θέλουμε όλα αυτά να τα συζητήσουμε μεταξύ μας. Να προβληματιστούμε. Να χαράξουν τα όνειρα που κάνουμε.

Διαλέξαμε λοιπόν, αυτό τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ μας. Το ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ. «ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» ο τίτλος του. Βήμα γραφής, ενημέρωσης για κάθε συμμαθητή μας. Βήμα καταγραφής των τεράστιων ελλείψεων και προβλημάτων στα σχολεία της πόλης μας. Βήμα διαλόγου και προβληματισμού μεταξύ μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου