Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Κοινή Ανακοίνωση: Ένας χρόνος από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού! Να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα οπαδικής βίας


Στις 18/1 ξεκίνησε η δίκη για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Ο 19χρονος φοιτητής πέθανε από τα δολοφονικά χτυπήματα που δέχθηκε από οπαδούς αντίπαλης ποδοσφαιρικής ομάδας. Η είδηση είχε προκαλέσει αποτροπιασμό: Ένα νέο παιδί έχασε τη ζωή του "στα καλά καθούμενα", ένα βράδυ στο πάρκο κάτω από το σπίτι του που καθόταν με φίλους, επειδή δεν απάντησε «σωστά» στην ερώτηση «Τι ομάδα είσαι;». 


Για το χτύπημα δεν υπήρχε καν το προκάλυμμα της οπαδικής συμπλοκής μετά από ποδοσφαιρικό αγώνα, ήταν εν ψυχρώ δολοφονία. Οι δολοφόνοι του, μέλη συνδέσμου, χτύπησαν και τράπηκαν σε φυγή. Μέχρι σήμερα, ένα χρόνο μετά, δεν έχει παραδεχτεί κανείς την εμπλοκή του. 


Ο Άλκης δεν είναι το μόνο θύμα οπαδικής βίας. Οι συμπλοκές μεταξύ οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων ή τα «πεσίματα» σε «αντιπάλους» έχουν προκαλέσει και άλλους θανάτους. Οι συστημικές απόψεις σε διάφορους συνδέσμους «ανθίζουν» και δηλητηριάζουν συνειδήσεις. Τα ναρκωτικά, ο ρατσισμός, ο εθνικισμός και οι φασιστικές αντιλήψεις περισσεύουν. «Για λογαριασμό» της ομάδας του κανείς καταλήγει να γίνει ακόμη και δολοφόνος…


Οι βίαιες συμπλοκές, τα οπαδικά χτυπήματα, ακόμη και τα αυξανόμενα περιστατικά βίας μεταξύ μαθητών μέσα και έξω από τα σχολεία, δεν είναι τυχαία και ασύνδετα περιστατικά. Είναι αποτέλεσμα της έντασης της επίθεσης του συστήματος που πάει χέρι-χέρι με την ένταση της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής. Ο αποκλεισμός ολοένα και μεγαλύτερου κομματιού της νεολαίας και κύρια των πιο φτωχών στρωμάτων από την εκπαίδευση, η εγκατάλειψη του σχολείου, η ανεργία και οι μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, προκαλούν ασφυξία  σε έναν νέο άνθρωπο που βλέπει ότι άλλοι αποφασίζουν για την ζωή του. Στην οργή που συσσωρεύεται, το σύστημα προσπαθεί να δώσει ακίνδυνες γι’ αυτό διεξόδους, για να μην μετατραπεί σε συλλογική πάλη για δικαιώματα. Δημιουργεί τεχνητούς διαχωρισμούς, για να αποκρύψει ποιος πραγματικά ευθύνεται για τα προβλήματα.


Δεν θα δεχτούμε την οποιαδήποτε προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος!


Στις μεταξύ μας σχέσεις χωράνε μόνο η αλληλεγγύη και ο κοινός αγώνας για μια ζωή με δικαιώματα. Ο εχθρός δεν κρίνεται από το χρώμα της φανέλας που φοράει, αλλά από την  θέση του σε αυτή την κοινωνία. Ο συμμαθητής, ο συμφοιτητής, ο συνάδελφος, ο γείτονας είναι ο σύμμαχος απέναντι σε ένα σύστημα που μας θέλει στον πάγκο, να παρακολουθούμε αμέτοχοι τις εξελίξεις που διαδραματίζονται σε βάρος μας.


  • Να καταδικασθούν οι δολοφόνοι του Άλκη Καμπανού

  • Όχι άλλα θύματα οπαδικής βίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου