Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Με αφορμή ένα περιστατικό, κάποιοι προβληματισμοί για τις μαθητικές καταλήψεις...

Τη Δευτέρα 4/10/2017 έγινε στο 3ο ΓΕΛ Π.Φαλήρου κατάληψη. Η κατάληψη αυτή πραγματοποιήθηκε από μια μικρή ομάδα μαθητών. Πολύ σύντομα εξαιτίας της αδυναμίας που εμφανίστηκε στο να προστατεύσουν το σχολείο, μπήκαν μέσα εξωσχολικά άτομα. Προκάλεσαν ζημιές στο κτίριο και πέταξαν πέτρες σε παιδιά που υπερασπίζονταν αυτό και τους συμμαθητές τους.
Με αφορμή το περιστατικό αυτό, που δεν αποτελεί μεμονωμένο παράδειγμα αλλά συχνό φαινόμενο, είναι αναγκαίο να προβληματιστεί κάποιος γύρω από το θέμα των καταλήψεων. Οι καταλήψεις είναι μέσο αγώνα. Αποτελούν τρόπο διεκδίκησης δικαιωμάτων. Ως χώρος αγώνα λοιπόν, πρέπει να αντιμετωπίζονται. Είναι σημαντικό να εκφράζονται στις καταλήψεις πολιτικά αιτήματα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μαθητών. Να στηρίζονται από το σύνολο και να μην είναι υπόθεση λίγων ατόμων. Σε αυτές όλοι οι μαθητές θα πρέπει να συμμετεχουμε συλλογικά και να ενεργοποιούνται τα μαθητικά μας όργανα, ώστε να μετατρέπεται το σχολείο μας σε κέντρο αγώνα.
Δεν πρέπει λοιπόν οι καταλήψεις να ευτελίζονται με αυτό τον τρόπο. Όταν γίνονται καταστροφές ή βίαιες επιθέσεις, δίνεται αφορμή στο σύστημα να υπονομεύσει τον αγώνα αυτό, τα αιτήματα και τα άτομα που την υλοποιούν. Δεν θέλουμε να υπάρχουν καταστροφές που θα δώσουν αφορμή για την στοχοποίηση του αγώνα μας. Θεωρούμε ανεπίτρεπτο επίσης το να κινδυνεύουν παιδιά στη διαδικασία αυτή.
Θέλουμε να διεκδικούμε με σωστούς όρους τα δικαιώματα μας. Θέλουμε τα αιτήματα μας να είναι πολιτικά και να στοχεύουν στο καλό των πολλών και όχι των λίγων. Θέλουμε στις καταλήψεις μας να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές ενωμένοι.
Πρέπει να παλεύουμε ενωμένοι για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα όλων στη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Για ένα καλύτερο αύριο για όλη τη νεολαία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου