Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

«Με τον Σαϊντού και κάθε Σαϊντού»

Ο 18χρονος Σαϊντού Καμαρά απελαύνεται μετά την απόρριψη της αίτησης ασύλου που είχε υποβάλει από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Στην ανακοίνωση αυτής της απόφασης οι συμμαθητές του, οι καθηγητές του σχολείου του και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, κινητοποιήθηκαν για να αποτραπεί η απέλαση και να γνωστοποιηθεί το ζήτημα.  Ο μαθητής με καταγωγή από Γουινέα ήρθε πριν τρία χρόνια χωρίς οικογένεια στη χώρα μας. Κατάφερε ζώντας σε δομή ασυνόδευτων προσφύγων να πάει σχολείο, να μάθει τη γλώσσα και να κάνει φίλους. Και ξαφνικά του ανακοινώνεται ότι δεν έχει το δικαίωμα να κάνει όνειρα στην χώρα που κατάφερε να ενταχθεί και να χτίσει τη ζωή του. 

Πολύ σημαντική ήταν η αλληλεγγύη που εκφράστηκε από τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές του που του συμπαραστάθηκαν και κάλεσαν συγκέντρωση την ημέρα της εξέτασης της υπόθεσής του. Την ίδια ημέρα η τοπική ΕΛΜΕ προκήρυξε στάση εργασίας, έτσι ώστε όλοι οι καθηγητές αλλά και οι μαθητές των σχολείων της περιοχής να πάνε να του συμπαρασταθούν.

Τα χαρτόνια που κρατούσαν οι μαθητές έγραφαν «Με τον Σαϊντού και κάθε Σαϊντού» – «Με όλους τους Σαϊντού» ακριβώς επειδή η περίπτωση του Σαϊντού δεν είναι η μοναδική. 

Τι γίνεται με τα παιδιά των οποίων οι ζωές καταστρέφονται επειδή στην χώρα τους ξεσπάει πόλεμος, όπως συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία; 

Οι πόλεμοι των «ισχυρών» γεννούν πρόσφυγες οι οποίοι αντιμετωπίζονται εχθρικά από τις κυβερνήσεις στις χώρες που καταφεύγουν. Πόσοι άλλοι ανήλικοι πρόσφυγες δεν ήρθαν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απέλασης πριν τον Σαϊντού και πόσοι δεν θα έρθουν μετά; Η πρόσβαση στην εκπαίδευση αμφισβητείται για κάθε μαθητή φτωχής οικογένειας πόσο μάλλον για έναν μαθητή που ήρθε ως πρόσφυγας στη χώρα και θεωρείται ανεπιθύμητος. 


Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας σε πρόσφυγες και μετανάστες συμμαθητές μας. Όλοι οι μαθητές δίνουμε τη μάχη μαζί με καθηγητές και γονείς για τη ζωή και τα δικαιώματα του Σαϊντού και του κάθε «Σαϊντού»! Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους 


-ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΣΥΛΟ ΣΤΟΝ ΣΑΪΝΤΟΥ ΚΑΜΑΡΑ!

-ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

-ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου