Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία : Ν’ απομονώσουμε τις σκοταδιστικές φωνές!


 

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία : Ν’ απομονώσουμε τις σκοταδιστικές φωνές!


 Σε συνέχεια των εξαγγελλιών της Ν. Κεραμέως για την εισαγωγή στα σχολεία Εργαστηρίων Δεξιοτήτων που θα περιλαμβάνουν και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση καλείται τη Δευτέρα 20/9 στο Υπουργείο Παιδείας συγκέντρωση διαμαρτυρίας από μια σειρά αντιδραστικούς φορείς.


 Με σλόγκαν "Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι υπόθεση της οικογένειας", Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία της Αθήνας καλούν τους γονείς να κινητοποιηθούν ενάντια “στον κίνδυνο της ηθικής και πνευματικής μόλυνσης” που θα προκαλέσει, κατά τα λεγόμενά τους, η εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία.


 Αφενός πιστεύουμε πως τέτοιες σκοταδιστικές αντιλήψεις πρέπει να απομονώνονται απ’ τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε την υποκρισία που ξεχειλίζει πίσω απ’ τις δηλώσεις του Υπουργείου για την ανάγκη προαγωγής της σεξουαλικής υγείας, η οποία όπως χαρακτηριστικά αναφέρει “ξεκινάει απ’ την εκπαίδευση”. Η εκπαίδευση των ταξικών φραγμών του διαχωρισμού σε πλούσιους και φτωχούς, του διαχωρισμού με βάση τα κυρίαρχα πρότυπα, της υποτίμησης της γυναίκας και της περιθωριοποίησης οποίου είναι διαφορετικός δεν θα μπορούσε να εκπαιδεύσει τη νεολαία με διαφορετικές αντιλήψεις. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αναπαράγει αυτές τις αντιλήψεις. Άρα δεν είναι ζήτημα εκπαίδευσης μόνο, είναι ένα βαθύτερο πρόβλημα το οποίο έχει τη ρίζα του, στον τρόπο λειτουργίας αυτής της κοινωνίας.


 Η απουσία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, και την κοινωνία ευρύτερα, είναι γεγονός. Επειδή δυστυχώς συνεχίζει στο μεγαλύτερο βαθμό να αποτελεί “υπόθεση της οικογένειας” υπάρχει ο τραγικός απολογισμός σειράς φαινομένων όπως η διάδοση των ΣΜΝ, η άγνοια απέναντι στην αντισύλληψη, οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες κλπ. Καλώντας τους γονείς σε μια φιέστα συντηρητισμού και σκοταδισμού, όλοι αυτοί οι “αγανακτισμένοι” στέκονται απέναντι σε σοβαρά προβλήματα που αφορούν την υγεία και τη ζωή των μαθητών και της νεολαίας. Παρόλα αυτά και το ίδιο το αστικό κράτος δε μπορεί να εγγυηθεί ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων θα γίνεται με υγιή τρόπο και δε θα κουβαλάει όλα τα αντιδραστικά κατάλοιπα που έχουν οδηγήσει σήμερα στη στρεβλή αντίληψη της  νεολαίας για το ίδιο της το σώμα, το φύλλο και τα οπισθοδρομικά πρότυπα που το ίδιο έχει θρέψει.


 Τέτοιες εκδηλώσεις δε διαφέρουν ποιοτικά απ’ τα συνέδρια γονιμότητας και τις εκστρατείες κατά των αμβλώσεων που είδαμε ένα προηγούμενο διάστημα. Είναι μπολιασμένες με τη σάπια ιδεολογία ενός συστήματος που βλέπει τη λαϊκή γυναίκα υποδεέστερη και ενισχύει την καταπίεση που βιώνει σε κάθε επίπεδο. Είτε μέσω της οικογένειας, είτε απ’ το σχολείο, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση θα χρωματίζεται απ’ το σύστημα που διαιωνίζει την ανισοτιμία. Δεν περιμένουμε μαθήματα απ’ αυτούς που συγκαλύπτουν βιασμούς και δολοφονίες γυναικών, που βάζουν στο στόχαστρο το δικαίωμα στην άμβλωση, που στρώνουν το δρόμο για την επιστροφή στον κοινωνικό μεσαίωνα.


 Πρόκειται για αντιδραστικές φωνές, που χτυπάνε τα δικαιώματά μας και δεν έχουν καμία σχέση με τα καθημερινά άγχη που αντιμετωπίζουμε μέσα και έξω απ’ τα σχολεία! Απ’ την άλλη, για τους μαθητές και τους γονείς, πρέπει να ‘ναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ούτε στο ελάχιστο για την υγεία και τα δικαιώματα της νεολαίας. Είναι η ίδια που:


  • για άλλη μια χρονιά αρνείται να πάρει στα σχολεία μέτρα προστασίας για την πανδημία, ενώ υπάρχει ο τραγικός απολογισμός των χιλιάδων κρουσμάτων και των δεκάδων θανάτων καθημερινά απ’ τον κορωνοϊό και οι τρομακτικές προβλέψεις για τις επιπτώσεις της νέας μετάλλαξης!

  • με την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη άφησε 40.000 συμμαθητές μας έξω απ’ τα Πανεπιστήμια και ετοιμάζεται να αναβαθμίσει την επίθεση με την εισαγωγή την τράπεζα θεμάτων και την αξιολόγηση στα σχολεία!
  • δε δίστασε εντελώς ξεδιάντροπα να μιλήσει για την «απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες» δεκαεξάχρονων που φιλοξενούνται δομές φροντίδας ανηλίκων!

 

 Η σεξουαλική αγωγή που θέλει να βάλει το σύστημα στα σχολεία είναι μονάχα χρυσόσκονη για να καλύψει το ταξικό σφαγείο στην εκπαίδευση και το μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν!


 Η απομόνωση κάθε αντιδραστικής φωνής μέσα και έξω απ’ τα σχολεία είναι αναγκαία. Τέτοιες αντιλήψεις αποτελούν κομμάτι στο παζλ της καταστρατήγησης των δικαιωμάτων μας και ως τέτοιες θα πρέπει να απαντηθούν απ’ τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς.


 Δε δεχόμαστε τη μαυρίλα ως κανονικότητα – αγωνιζόμαστε για το μέλλον και τα δικαιώματά μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου