Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΕ ΣΚΥΒΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ

“ Μου είπαν να μην κάνω όνειρα τρελά,

να μην τολμήσω να κοιτάξω τα αστέρια,

μα εγώ ποτέ μου δεν τους πήρα σοβαρά,

πήρα τον κόσμο ολόκληρο στα δυο μου χέρια.”

Killah P


Καθημερινή αγωνία για την υγεία της οικογένειάς μας και των φίλων μας. Ατέλειωτες βδομάδες
τηλεκπαίδευσης που στραβωθήκαμε μπροστά σε μια οθόνη. Διαδικτυακά διαγωνίσματα και εγκλεισμός που κοντεύει να μας τρελάνει το μυαλό. Αστυνομοκρατία παντού και μπάτσοι που κόβουν αυθαίρετα πρόστιμα ή και πυροβολάνε σκοτώνοντας νέους, όπως στη γειτονική Αλβανία. Μια μαυρίλα μας περιβάλλει. Μας στερούν τα πάντα.

Σα να μην έφταναν αυτά, τώρα μας φέρνουν και τράπεζα θεμάτων! Αλλάζουν το


σύστημα των εξετάσεων στο Λύκειο και βάζουν πανελλαδικά θέματα από την Α’ Λυκείου σε όλες τις τάξεις. Αλλάζουν τον τρόπο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού και το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Βάζουν νέα βάση του 10 και ακόμα ψηλότερες βάσεις σε κάθε σχολή. Δηλαδή, μας πετάνε έξω από το Λύκειο και το πανεπιστήμιο. Το σάπιο τους σύστημα είναι σε κρίση και «δε μας χωράει όλους», λένε. «Δε θα γίνουμε όλοι… επιστήμονες», «δεν υπάρχουν δουλειές», λένε. Με λίγα λόγια θέλουν να κρατήσουν «λίγους κι εκλεκτούς», αυτούς που θα έχουν λεφτά για τα καλύτερα φροντιστήρια από την Α’ Λυκείου, αυτούς που θα ανταπεξέλθουν στις παρανοϊκές απαιτήσεις.

Για τους υπόλοιπους δεκάδες χιλιάδες μαθητές που θα πετάξουν έξω από το γενικό σχολείο στήνουν τα νέα τεχνικά σχολεία - κάτεργα, με επαγγελματικά δικαιώματα λιγότερα και από αυτά που εξασφάλιζε μέχρι τώρα το ΕΠΑΛ. Θα μας εξαναγκάζουν από 14 χρονών στη «μαθητεία», δηλαδή στην ανασφάλιστη παιδική απλήρωτη εργασία.

Δεν είναι θέμα προσώπου στο υπουργείο. Η άθλια Κεραμέως δεν είναι μόνη της. Εκπροσωπεί την κυβέρνηση που τη διόρισε και ολόκληρο το αστικό σύστημα. Είναι σε εντεταλμένη υπηρεσία υπέρ των ισχυρών του πλούτου που στρώνουν το δρόμο «στα δικά τους παιδιά» και προορίζουν όλους εμάς τους υπόλοιπους για στρατιές σκλάβων και ανέργων.

Έχουν κηρύξει τον πόλεμο στη νεολαία γιατί μας φοβούνται

Μας ακυρώνουν το μέλλον και σπέρνουν το φόβο. Ρίχνουν απάνω μας την ευθύνη για την εξάπλωση της πανδημίας. Μας διώχνουν βίαια από τις πλατείες που συναντιόμαστε με τους φίλους και τους συμμαθητές μας, ενώ την ίδια ώρα σκοπεύουν να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Γιατί φοβούνται μόνον όταν ερχόμαστε σε επαφή με τους συνομηλίκους μας χωρίς να μας ελέγχουν. Φοβούνται μην ξεσπάσει η οργή μας, φοβούνται τους μαζικούς αγώνες που μπορούμε να ξεσηκώσουμε: για παιδεία – υγεία – ελευθερία.

Να κάνουμε τους φόβους τους πραγματικότητα – Εμπρός ξανά για καταλήψεις


Εμπρός για συνελεύσεις και καταλήψεις στα σχολεία από την πρώτη μέρα. Να πιάσουμε ξανά το νήμα του αγώνα, από εκεί που το αφήσαμε το Φθινόπωρο. Να μη λυγίσουμε μπροστά στην καταστολή και την συκοφάντηση. Δε θα μας φορτώσουν ούτε την τράπεζα θεμάτων, ούτε τα σπασμένα της πανδημίας. Οι μαθητές δε σκύβουμε το κεφάλι.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου