Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Όλοι στα συλλαλητήρια της Πέμπτης 28/1-Κάλεσμα σε κοινό αγώνα από φοιτητές προς τους μαθητές

Όλοι στα συλλαλητήρια της Πέμπτης 28/1!

Ανοίγουν τα σχολεία χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, ακόμα και με ανοιχτές απειλές για πρόστιμα σε μαθητές. Ταυτόχρονα περνούν νομοσχέδιο οδοστρωτήρα για τα δικαιώματα μαθητών και φοιτητών. Ορίζουν ελάχιστη βάση για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα ορίζεται από το εκάστοτε πανεπιστημιακό τμήμα και από το μέσο όρο των επιδόσεων όλων των μαθητών ανά επιστημονικό πεδίο! Μας στερούν το δικαίωμα μας να σπουδάσουμε. Επιβάλλουν διαγραφές φοιτητών και φέρνουν την αστυνομία στα Πανεπιστήμια. Μόνη λύση είναι να σπάσουμε τον τρόμο και να βρεθούμε την Πεμπτη 28/1 στους δρομους! Να βγούμε όλοι οι μαθητές ξανά στον αγώνα στο πλευρό των φοιτητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών μας!

Ακολουθεί κάλεσμα σε κοινό αγώνα από φοιτητές προς τους μαθητές (πηγη:http://www.agonistikeskiniseis.org/):



Μαθητές - Φοιτητές δεχόμαστε κοινή επίθεση

Όλοι στα συλλαλητήρια της Πέμπτης 28/1  

 

Γενικά, δεν είναι εύκολο να είναι κάποιος/α μαθητής/τρια αυτή την περίοδο. Σε ένα διαρκές και παρατεταμένο λοκντάουν, με έντονο το στοιχείο της ψυχολογικής πίεσης και μέσα σε μια δαιδαλώδη διαδικασία τηλεκπαίδευσης με χίλια δυο προβλήματα και αποκλεισμούς. Ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται σε μεγαλύτερες τάξεις και πιο κοντά στις πανελλαδικές, το άγχος, η πίεση τους, σε συνδυασμό με την περιορισμένη δυνατότητα επαφής, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα. Βέβαια, όλα αυτά δεν είναι αποκλειστικά γεννήματα της καραντίνας, είναι στοιχεία ενός σχολείου έντονα ταξικού και εντατικοποιημένου και μιας κοινωνίας που καλλιεργεί τον κοινωνικό κανιβαλισμό πίσω απ’ το «κυνήγι» των εξετάσεων και του βαθμού. 

Χωρίς να αισθανόμαστε άνετα με το ρόλο της «Κασσάνδρας», πρέπει να σου πούμε μια αλήθεια. Το σχολείο που ετοιμάζουν οι κυβερνώντες θα είναι ακόμα χειρότερο, πατώντας πάνω σε όσα άφησαν οι προηγούμενοι απ’ αυτούς. Το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε για διαβούλευση από Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, μπορεί να σου ‘χουν πει πως «δε σε αφορά», αφορά μόνο τους φοιτητές και εσύ να «κοιτάξεις τα μαθήματά σου»… Το νέο ν/σ, όμως έχει ΄ρθει πρώτα και κύρια να χτυπήσει το δικό σου δικαίωμα να σπουδάσεις! 

Δε θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσουμε το «νέο σχολείο» ως εξεταστικό «κάτεργο». Η ελάχιστη βάση εισαγωγής την οποία εισηγείται το ν/σ, τα μηχανογραφικά σε δύο φάσεις, έρχονται να εγγυηθούν την είσοδο λιγότερων στο πανεπιστήμιο, αποτελώντας ένα βαθύ ταξικό «φίλτρο» ξεσκαρταρίσματος. Αυτό μεταφράζεται σε φροντιστήρια από μικρότερη ηλικία, περισσότερο σκύψιμο του κεφαλιού στο βιβλίο «για μια θέση στον ήλιο». Κι αν αποτύχεις να μπεις σε κάποια σχολή, σου φορτώνουν την ευθύνη, αφού άλλωστε «τα γράμματα δεν είναι για όλους». 

Φυσικά, το πρόβλημα δεν τελειώνει και με το τέλος του σχολείου. Όσα έρχονται σχετικά με όρια φοίτησης και πανεπιστημιακή αστυνομία, κατά βάση εσένα στοχεύουν. Να εμπεδωθεί ως «φυσιολογική» η ανελευθερία στην ελεύθερη έκφραση, στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, το αποστειρωμένο πανεπιστήμιο από κάθε φωνή αντίστασης στην αδικία. Και τελικά στο δικαίωμα ενός ανθρώπου να σπουδάσει χωρίς να τον κυνηγάει η κλεψύδρα που αδειάζει στα ν+2 ή ν+3 έτη φοίτησης ή το γκλοπ του μπάτσου, επειδή δε ζει όπως κάποιοι τον προόρισαν να ζήσει, δηλαδή ένα υπάκουο στρατιωτάκι, που δεν αντιδρά και δεν σαλεύει. 

Αυτή είναι η πολιτική μιας κυβέρνησης που μόνο «σπέρνει» αστυνομίες, πρόστιμα και χουντικού τύπου απαγορεύσεις, την ίδια στιγμή που «θερίζει» κάθε δικαίωμά του λαού σε περίθαλψη, σπουδές, δουλειά, ελευθερίες. Να μην τους περάσει! Αυτο το σχήμα “σπέρνει”-”θερίζει” χρησιμοποιείται με άλλον τρόπο οπότε θα πρότεινα να αλλάξει σε:Αυτή είναι η πολιτική μιας κυβέρνησης που καταστέλλει, ρίχνει πρόστιμα και φέρνει χουντικού τύπου απαγορεύσεις, την ίδια στιγμή που χτυπάει κάθε δικαίωμά του λαού σε περίθαλψη, σπουδές, δουλειά, ελευθερίες. Να μην τους περάσει!  

Ένα «μάθημα» που σε κανένα σχολείο δε θα μας διδάξουν, είναι το αυτό της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και του ΑΓΩΝΑ. Αυτό το μάθημα θα το μάθουμε στο δρόμο!   

Λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητά μέσα προστασίας, φοιτητές και μαθητές να ανταμώσουμε μαζικά την Πέμπτη 28/1 στους δρόμους όλων των πόλεων

 
x

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου