Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ! ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ!


Συμμαθητές, Συμμαθήτριες
Εν μέσω εξετάσεων των μαθητών ψηφίστηκε ένα νέο πολυνομοσχέδιο την Πέμπτη 14/6 στη Βουλή, το οποίο περιέχει και μέτρα που αφορούν εμάς τους μαθητές και τα σχολεία. Από τη συνεχή επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα του λαού και των εργαζομένων, η νεολαία και οι μαθητές δεν μπορούν να μείνουν απέξω.
Τ α μέτρα της κυβέρνησης, όπως επιβάλλονται από τους ιμπεριαλιστές και τους μηχανισμούς τους, δεν έχουν τελειωμό και άμεσος στόχος τους είναι ο φτωχός εργαζόμενος λαός. Στο στόχαστρο και των αλλαγών στην εκπαίδευση είναι τα παιδιά του λαού και της εργατικής τάξης. Όλο και περισσότερους ταξικούς φραγμούς για αυτά τα παιδιά στοχεύει να επιβάλλει η κυβέρνηση με τα νέα αυτά μέτρα.
Μέσα στα μέτρα που ψηφίστηκαν αναφέρεται ξεκάθαρα ότι το υπουργείο στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε "ανασυγκρότηση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου και αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ". Σίγουρα σε συνθήκες ασταμάτητης επίθεσης του συστήματος μια τέτοια αλλαγή δε θα είναι προς όφελος των μαθητών. Σκοπός τους είναι να μετατρέψουν το Λύκειο σε εξεταστικό κάτεργο, ώστε λίγοι να μπορούν να προχωρήσουν τις σπουδές τους. Μιλούν ακόμα και για νέες μεθόδους αξιολόγησης των μαθητών με “δημιουργικές και συνθετικές εργασίες”. Όλα αυτά σίγουρα θα κάνουν ήδη το σχολείο πιο εντατικό και τους ρυθμούς πιο ασφυχτικούς για εμάς τους μαθητές.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ό,τι και αν εφαρμοστεί για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα είναι ένα ακόμα ταξικό μέτρο που θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη συνέχιση των σπουδών μας. Ήδη οι απαιτήσεις από το σύστημα για μείωση των εισακτέων βγαίνουν προς τα έξω πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα, ενώ για άλλη μια φορά τα δύσκολα θέματα των πανελληνίων μαρτυρούν για το ποια είναι η κατεύθυνση τους.
Στο επίκεντρο των μέτρων του πολυνομοσχεδίου που αφορούν την εκπαίδευση ήταν και οι μαθητές των ΕΠΑΛ. Ακόμα πιο άνισες ευκαιρίες προβλέπονται για τα παιδιά των ΕΠΑΛ που θα ρίχνονται από το τέταρτο κιόλας έτος στην παιδική, μαύρη και απλήρωτη εργασία, στη μαθητεία. Για αυτά τα παιδιά κόβεται βίαια ο δρόμος προς στις σπουδές, καθώς ήδη με τα μέτρα του προηγούμενου διαστήματος οι εισακτέοι από τα ΕΠΑΛ έχουν μειωθεί. Τώρα στο νέο πολυνομοσχέδιο θεσπίζονται διετή προγράμματα μέσα στα πανεπιστήμια για μαθητές των ΕΠΑΛ όπου δε θα τους δίνεται πτυχίο αλλά μια πιστοποίηση σπουδών! Πρόκειται ξεκάθαρα για την προσπάθεια της κυβέρνησης να κομματιάσει το πτυχίο και να τσακίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα που αυτό κατοχυρώνει. Θέλει άνισες ευκαιρίες για τα παιδιά του λαού και της εργατικής τάξης, για να αποτελούν αυτοί τα φθηνά εργατικά χέρια, χωρίς δικαιώματα που το σύστημα έχει ανάγκη!
Είναι επίσης φανερό πως όλα τα παραπάνω αντιλαϊκά μέτρα θα εφαρμοστούν με μέσο την αξιολόγηση, που σκοπό έχει την κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών. Η αξιολόγηση που θέλουν να εφαρμόσουν στα σχολεία δε θα είναι φυσικά για το καλό μας, θα είναι ο μοχλός για να περάσει όλη αυτή η επίθεση!
Με τα μέτρα που ψήφισαν είναι πλέον φανερό πως θέλουν να μας στερήσουν το δικαίωμα στις σπουδές, να κάνουν το σχολείο μας πιο ταξικό και τους ρυθμούς πιο ασφυχτικούς. Πρέπει οι μαθητές να υψώσουμε φωνές αντίστασης και αγώνα απέναντι σε αυτούς που αποφασίζουν για εμάς το χειρότερο μέλλον! Η νεολαία μόνο μέσα από το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα θα σταματήσει αυτή την ατελείωτη επίθεση, θα διεκδικήσει το μέλλον που της στερούν! Πρέπει να οργανώσουμε την αντίσταση μας μέσα από τα μαθητικά μας όργανα, να μην περάσουν τα νέα μέτρα και οι νέοι ταξικοί φραγμοί στην εκπαίδευση!












x


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου