Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

ΟΧΙ ΣΤΟ «ΝΕΟ» ΣΧΟΛΕΙΟ-ΕΚΤΡΩΜΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ

Συμμαθητές, συμμαθήτριες,
Βγήκε το πόρισμα του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το νέο (νέο νέο… πόσα νέα σχολεία άραγε είδαμε;;) Σχολείο που μας ετοιμάζουν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 4ταξιο γυμνάσιο, εξετάσεις –με τράπεζα θεμάτων- για την εισαγωγή στο 2ετες Λύκειο και εκεί πάλι εξετάσεις διπλές και τριπλές, διπλωματικές εργασίες, διάσπαση του Απολυτηρίου Λυκείου σε Εθνικό Απολυτήριο και Πιστοποιητικό Σπουδών (με διαφορετικά φυσικά δικαιώματα), βίαιη στροφή προς την τεχνική εκπαίδευση -σε μια χώρα που αυτοί οι κλάδοι μαστίζονται από ανεργία- και αυτά είναι κάποια σημεία μόνο. Κι όσοι από μας καταφέρουν να ολοκληρώσουν το σχολείο;  Μα φυσικά πάλι  διαφόρων τύπων εξετάσεις που θα επιλέγει το κάθε πανεπιστήμιο…

Συμμαθητές, συμμαθήτριες,
Οι αλλαγές προς το καλύτερο που υπόσχονταν, όλο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το Υπουργείο Παιδείας είναι, πλέον, εμφανές ότι δεν υπάρχουν. Αντίθετα, αυτά που ετοιμάζουν, έχουν στόχο να εντατικοποιήσουν όσο δεν πάει τα σχολικά μας χρόνια και να πετάξουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά φτωχών και λαϊκών οικογενειών έξω από την εκπαίδευση. Το είχε δηλώσει άλλωστε και ο Υπουργός Παιδείας  στις αρχές του καλοκαιριού ότι το «ξεσκαρτάρισμα» που γινόταν μέχρι τώρα στη Γ΄ Λυκείου θα γίνεται πλέον στις χαμηλότερες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι διαμορφώνεται μια παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, για όσους μπορούν να πληρώνουν τα φροντιστήρια επί φροντιστηρίων για τις πολλαπλές εξετάσεις. Αυτός άλλωστε είναι και ο διαχρονικός στόχος του συστήματος για τα σχολεία.
Αυτή όμως η επίθεση δεν πέφτει από τον ουρανό. Έχει φορέα την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που πιστά ακολουθεί τις εντολές της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Είναι οι ίδιοι που μειώνουν τους μισθούς και απολύουν τους γονείς μας. Είναι οι ίδιοι που μας στερούν το δικαίωμα μας στο μέλλον.
Κι όταν σηκώνουμε κεφάλι;;
Τότε ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστολή και μαθητοδικεία. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των 9 συμμαθητών μας στη Λαμία που αντιμετωπίζουν μαθητοδικείο για τα μεγάλα τους εγκλήματα: έκαναν κατάληψη για να διορθωθούν επικίνδυνα σημεία στο σχολείο τους (κτιριακές διορθώσεις) καθώς και να καλυφθούν τα κενά στις ειδικότητες. Κι αυτό γίνεται γιατί μας θέλουν υποταγμένους σαν μαθητές σήμερα και σαν εργαζόμενους αύριο.
Και τι κάνουμε λοιπόν;;

Συμμαθητές συμμαθήτριες,
Να αντισταθούμε στο νέο έκτρωμα που μας ετοιμάζουν. Να συζητήσουμε, να οργανωθούμε και να παλέψουμε μέσα από τα συλλογικά μας όργανα (συνελεύσεις, 5μελη, 15μελη). Γιατί το νέο σχολειό και το σύστημα που το δημιουργεί δε μας χωράει. Γιατί δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στους συμμαθητές μας που δικάζονται και δεν τρομοκρατούμαστε. Γιατί οι αγώνες μας είναι ο μονός δρόμος για να διεκδικήσουμε δημόσια και δωρεάν παιδεία. Για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου