Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Οι μαθητές έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται!

Διώξεις, δίκες, απειλές προς κάθε κατεύθυνση, τρομοκράτηση και καταστολή. Αυτή είναι η πολιτική που ακολουθεί το σύστημα με τα πρώτα σκιρτήματα των μαθητικών κινητοποιήσεων, στην προσπάθειά του να τις καταπνίξει εν τη γενέσει τους. Με το ξεκίνημα της φετινής σχολικής χρονιάς η δυσαρέσκεια ήταν διάχυτη στα σχολεία. Η αρχική πρόθεση της υπουργείου Παιδείας να μειώσει το όριο των απουσιών, τα 30άρια τμήματα αλλά και οι επικείμενες αλλαγές που θα φέρει το νέο σχολείο και το νέο σύστημα εισαγωγής ήταν η αφορμή για να ξεκινήσουν οι πρώτες συνελεύσεις και καταλήψεις στα σχολεία. Απέναντι στον κίνδυνο επέκτασης των κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση ενεργοποίησε κάθε μέσο για να τις καταστείλει από νωρίς. Ενεργοποιήθηκε για μια ακόμη φορά το ιδιώνυμο που ψηφίστηκε το '99 κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων της νεολαίας ενάντια στους νόμους Αρσένη (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - Ν. 2811/2000) στο οποίο αναφέρονται τα εξής: «Εχοντας υπόψη την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη να λειτουργήσουν κανονικά τα δημόσια σχολεία, των οποίων η λειτουργία παρεμποδίζεται παράνομα λόγω απρόβλεπτων καταλήψεων σχολικών κτηρίων [...] (αποφασίζεται ότι) η ποινική δίωξη των υπαιτίων ασκείται αυτεπαγγέλτως».
Οι δίκες μαθητών δίνουν και παίρνουν σε όλη την Ελλάδα. Δεκαπεντάχρονα παιδιά σέρνονται στα δικαστήρια. Αστυνομικοί περιπολούν στα σχολεία μην τυχόν και ξεσπάσει κάποια νέα κατάληψη. Αστυνομικά τμήματα και Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απειλούν γονείς ότι θα διωχθούν για παραμέληση ανηλίκου και εκβιάζουν διευθυντές και εκπαιδευτικούς να δώσουν ονόματα μαθητών που συμμετέχουν στις καταλήψεις των σχολείων τους. Εισαγγελικό έγγραφο αναφέρει ότι «οι διευθυντές και οι λοιποί καθηγητές οφείλουν να παρέμβουν συμβουλευτικά προς τους μαθητές ώστε αυτοί να αντιληφθούν ότι η συμπεριφορά τους αυτή (κατάληψη και διακοπή λειτουργίας σχολείων) συνιστά αξιόποινη πράξη, η οποία διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 5 έτη».
Τα παραδείγματα μαθητικών διώξεων δεν είναι λίγα. Είτε για συμμετοχή σε καταλήψεις είτε λόγω διώξεων που εκκρεμούν από το Δεκέμβρη του 2008 και το ξέσπασμα με αφορμή τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου, πολλές δεκάδες μαθητών έρχονται αντιμέτωποι με δίκες που σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται και στο πλαίσιο του τρομονόμου.

Ορεστιάδα
105 μαθητές σχολείων της Ορεστιάδας διώκονται γιατί συμμετείχαν σε διήμερες καταλήψεις πέρσι το φθινόπωρο. Η δίκη τους έχει οριστεί για τις 29 Οκτώβρη. Οι μαθητές αυτοί είναι κυρίως μέλη 15μελών μαθητικών συμβουλίων και κατηγορούνται για παρεμπόδιση της λειτουργίας των σχολείων τους. Η διαδικασία κινήθηκε αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα.

Λάρισα
11 μαθητές διώκονται με τον τρομονόμο για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις το Δεκέμβρη του 2008. Αντιμετωπίζουν κατηγορίες έως και σε βαθμό κακουργήματος, όπως η «σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης», όπως προβλέπει ο τρομονόμος. Θα δικαστούν στις 9 Δεκεμβρίου.

Γιάννενα
Τρεις μαθητές σύρθηκαν στα δικαστήρια για να αθωωθούν τελικά, με την κατηγορία συμμετοχής σε καταλήψεις.

Πειραιάς
Δύο μαθητές δικάζονται για παρενόχληση της ασφάλειας συγκοινωνιών και για αντίσταση κατά της αρχής. Η σύλληψή τους έγινε το Δεκέμβρη του 2008.

Ο κατάλογος συνεχίζει και είναι μακρύς. Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Ρέθυμνο, Περιστέρι, Βύρωνας. Σχεδόν κάθε πόλη και κάθε συνοικία έχει κάποιο περιστατικό μαθητικών διώξεων και τρομοκράτησης των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών.

Η κρατική τρομοκρατία και καταστολή των μαθητικών κινητοποιήσεων εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο της τρομοκράτησης του λαού και της νεολαίας από την πλευρά του συστήματος. Ενα σύστημα αποφασισμένο να περάσει την πιο βάρβαρη επίθεση σε όλα τα επίπεδα δεν ανέχεται την παραμικρή παραφωνία, την παραμικρή κινητοποίηση. Στην περίπτωση των μαθητών, με μεγάλη ευκολία ανάγει τους μαθητικούς αγώνες σε «αλητεία» και υπερασπίζεται δήθεν τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου απέναντι στις καταλήψεις. Το ίδιο σύστημα που κατεδαφίζει το δικαίωμα της νεολαίας να μορφώνεται στοιχειωδώς, που απορρίπτει από την εκπαιδευτική διαδικασία χιλιάδες παιδιά με αυστηρά ταξικά κριτήρια, που καταργεί το δικαίωμα της νεολαίας στις σπουδές, κόπτεται δήθεν για την απώλεια μαθημάτων και στέλνει τα τοπικά του στελέχη να εμφανιστούν ως αγανακτισμένοι πολίτες και καταγγέλλοντες γονείς.
Στην πραγματικότητα, το σύστημα θωρακίζει τον ίδιο του τον εαυτό, την εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής του και την ίδια του την ύπαρξη. Μπροστά σ’ αυτό το στόχο, δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει και τις πιο βαριές κατηγορίες ενάντια στους μαθητές.
Αν για το σύστημα είναι μονόδρομος να τσακίσει το δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται, στην περίπτωση των μαθητών η κατάσταση μεγεθύνεται. Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια εδώ και χρόνια να χαρακτηριστούν οι μαθητικές καταλήψεις «παραδοσιακές», «ανούσιες», «υποκινούμενες», έως και «επικίνδυνες». Αυτό που αμφισβητείται ουσιαστικά είναι το δικαίωμα των μαθητών να αγωνίζονται, να σκέφτονται, να διεκδικούν το μέλλον τους. Στήνεται εδώ και καιρό μια πρώτης τάξης προπαγάνδα ενάντια στους μαθητικούς αγώνες, με μοναδικό στόχο να υποτιμηθεί αυτό που είναι πραγματικά επικίνδυνο για το σύστημα.
Είναι πλέον φανερό ότι οι κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας θα έρχονται αντιμέτωπες καθημερινά με το πιο βάρβαρο πρόσωπο της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής. Οι αγώνες που ξεσπούν και θα ξεσπάσουν είναι ο μεγαλύτερος φόβος του συστήματος. Οι μαθητές σε αυτή τους τη μάχη δεν είναι μόνοι τους. Εχουν στο πλευρό τους τα υπόλοιπα κομμάτια του λαού και των εργαζομένων που αγωνίζονται και δέχονται την ίδια τρομοκρατία και καταστολή. Oπως πολλές φορές στο παρελθόν, έτσι και τώρα, ο λαός και η νεολαία θα σταθούν απέναντι στο σιδερόφραχτο σύστημα υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά τους, την ίδια τους τη ζωή.

Υ.Γ.: οι φωτογραφίες είναι από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των μαθητών στα Χανιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου