Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Επίθεση της κυβέρνησης στο χώρο της τέχνης και της εκπαίδευσης

Με το προεδρικό διάταγμα 85/2022 η κυβέρνηση έδειξε τη στάση της απέναντι στους καλλιτέχνες, ισοβαθμίζοντας τις σπουδές τους με απολυτήριο λυκείου.
Δυο χρόνια αργότερα ο κλάδος της μουσικής δέχεται μια ακόμα σφοδρή επίθεση, με το καινούριο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα μουσικών σπουδών.

Οι υποψήφιοι των μουσικών σχολών ήρθαν φέτος αντιμέτωποι με 5 ξεχωριστές ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής). Την βάση (10) των δύο ειδικών μαθημάτων, τις ΕΒΕ που ορίζει κάθε τμήμα για το κάθε μάθημα και την ΕΒΕ τμήματος.

Με το τέχνασμα αυτό η κυβέρνηση αποσκοπεί στην τεχνητή αύξηση των βάσεων και τη μείωση των εισακτέων με τελικό σκοπό το κλείσιμο σχολών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της γελοιότητας αυτής είναι η ΕΒΕ της σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων στο ειδικό μάθημα της μουσικής εκτέλεσης και ερμηνείας. Από κάθε υποψήφιο που θέλει να δηλώσει τη σχολή αυτή απαιτείται να έχει λάβει βαθμό πάνω από 17,93.

Παράλληλα η ΕΒΕ σχολής, σε μια σχολή που πέρυσι είχε βάση τα 11.790 μόρια, είναι φέτος στα 14,63.

Το 2023 η σχολή αυτή είχε το μεγαλύτερο ποσοστό εισακτέων μέσω δεύτερης ή λοιπής επιλογής, όσον αφορά τις μουσικές σχολές. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 49%. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως δεν πρόκειται για μια σχολή με τεράστια ζήτηση, η οποία χάνει και τους λίγους φοιτητές που θα την επέλεγαν.

Να τονίσουμε πως η εξέταση της μουσικής εκτέλεσης και ερμηνείας διαρκεί 4-6 λεπτά.

Σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα καταλαβαίνουμε πόσο εύκολα ένας καλός εκτελεστής που έχει μελετήσει εκτενώς τα κομμάτια μπορεί να μετατραπεί σε μέτριος, ή ακόμα και σε κακός, λόγω του άγχους.

Απαιτούμε την άμεση κατάργηση της ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων, η οποία φέτος θα κοστίσει τον κόπο μεγάλου ποσοστού των υποψηφίων μουσικών και άλλων σχολών.
 
Ά., υποψήφιος μουσικών σχολών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου