*Η συνέντευξη της Μαθήτριας Σ. Ειρήνης έγινε την ημέρα της απεργίας στις 16/6
Ερώτηση : Γεια σου Ειρήνη, τι τάξη πας;
Απάντηση: Πηγαίνω στην τρίτη γυμνασίου.
Ε: Ποια είναι η άποψη σου για το προηγούμενο διάστημα που λειτουργούσε το σχολείο με τηλε-εκαίδευση;
Α:Το διάστημα της καραντίνας που κάναμε τηλε-εκπαίδευση θεωρώ ότι πολλοί μαθητές που δεν είχαν τα μέσα να συνδεθούν έχασαν σημαντικά πράγματα από τα μαθήματα και έκαναν πολλές απουσίες με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να μείνουν στην ίδια τάξη. Αλλά και αυτοί που κατάφεραν να συνδεθούν ή δεν άκουγαν τους άλλους ή δεν ακουγόντουσαν ή απλά βαριόντουσαν να κάνουν μάθημα, έμπαιναν και πήγαιναν παραπέρα να ακούσουν μουσική. Για όσους πρόσεχαν θεωρώ ότι δε διδάχθηκε σωστά η ύλη, το μάθημα καθυστερούσε με όλα τα προβλήματα που υπήρχαν και έχουμε πολλά κενά τα οποία δε ξέρω αν θα είναι εύκολο να αναπληρώσουμε στο Λύκειο.
Ε: Γιατί πιστεύεις ότι ακυρώθηκαν οι προαγωγικές εξετάσεις ενώ πραγματοποιούνται οι πανελλαδικές;
Α: Κάποια μέρα ανακοινώθηκε ότι οι προαγωγικές εξετάσεις δε θα πραγματοποιηθούν και όλοι οι μαθητές πανηγύριζαν. Πώς να γίνουν εξετάσεις όταν από τους εννιά μήνες που πάμε σχολείο, στο γυμνάσιο οι έξι και στο λύκειο οι επτά μήνες έγιναν από το σπίτι; Θα υπήρχε πολύ μεγάλη αντίδραση από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το Υπουργείο πολύ θα ήθελε να γίνουν οι προαγωγικές και με Τράπεζα Θεμάτων, αλλά μας φοβάται. Όσο για τις πανελλαδικές, νομίζω πως έπρεπε οπωσδήποτε να γίνουν, αλλά όχι με τους όρους που ισχύουν τώρα. Δεν μπορεί σε μία τόσο περίεργη χρονιά το Υπουργείο να θέλει να εφαρμόσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Δεν έφτανε όλο το άγχος που έχουν οι μαθητές για τις εξετάσεις όλη αυτή τη δύσκολη χρονιά, έχουν τώρα και αυτόν τον ανταγωνισμό…
Ε: Ποια είναι η άποψη σου για την τράπεζα θεμάτων και την ΕΒΕ;
Α: Η Τράπεζα Θεμάτων αρχικά, δεν είναι κάτι καινούριο, το είχανε δει και οι μαθητές παλιότερα. Αν ισχύσει του χρόνου αυτός ο «νόμος» είμαι βέβαιη ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των μαθητών θα μείνουν μετεξεταστέοι. Και ενώ έγινε χαμός την πρώτη φορά που ψηφίστηκε, επιμένουν, και έχοντας το πλεονέκτημα της καραντίνας, το ξαναψηφίζουν! Η ΕΒΕ, όπως είπα και παραπάνω, είναι ένας έξτρα λόγος για να αγχώνονται και να ανταγωνίζονται στην τρίτη λυκείου οι μαθητές που δίνουν πανελλαδικές. Επίσης πολλοί απ’ αυτούς που δεν θα καταφέρουν να περάσουν σε κάποια καλή σχολή, ή θα τα παρατήσουν ή θα πρέπει ν α ξαναδώσουν εξετάσεις και ξανά απ’ την αρχή άγχος, έξοδα, μαθήματα. Πιστεύω ότι η Τράπεζα Θεμάτων και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα πρέπει να καταργηθούν και να μην δώσουν με αυτή εξετάσεις οι μαθητές ούτε φέτος ούτε καμία άλλη χρονιά.
Ε: Κατέβηκες στη διαδήλωση 16/ 6 εν όψη ψήφισης του νομοσχεδίου Χατζηδάκη;
Α: Ναι, κατέβηκα στη διαδήλωση τη μέρα ψήφισης του νόμου Χατζηδάκη.
Ε: Η κυβέρνηση έλεγε ότι η απεργία των καθηγητών ήταν ενάντια στους μαθητές που δίναν πανελλαδικές εξετάσεις, εσύ τι πιστεύεις;
Α: Πιστεύω πως η απεργία των καθηγητών δεν είναι ενάντια στους μαθητές που δίνουν πανελλαδικές αλλά αντιθέτως, είναι υπέρ τους διότι μάχονται στο πλευρό τους και γι’ αυτούς. Λέγοντάς το αυτό η κυβέρνηση, θεωρώ ότι ήθελε να αποθαρρύνει μερικούς εκπαιδευτικούς από το να κάνουν απεργία. Πάντως, πάλι βρήκε λύση. Να απαγορεύσει στους επιτηρητές να απεργήσουν (!)
Ε: Γιατί πιστεύεις ότι πρέπει και οι μαθητές να κατεβαίνουν στο δρόμο;
Α: Το γεγονός ότι στις διαδηλώσεις δεν κατεβαίνουν σχεδόν ποτέ παιδιά, προσωπικά το βρίσκω αποθαρρυντικό. Οι καθηγητές και οι γονείς είναι αυτοί που κυρίως κατεβαίνουν στον αγώνα, οι οποίοι δε θα δώσουν τέτοιου είδους εξετάσεις. Τα παιδιά τους όμως θα δώσουν, αλλά δεν ενημερώνονται. Από εμπειρίες που είχα στο σχολείο, έχω καταλάβει ότι τα παιδιά θέλουν να ζήσουν το σήμερα χωρίς να τους απασχολεί το αύριο που τους φαίνεται κάτι πολύ μακρινό.
E: Από Σεπτέμβρη πως πιστεύεις ότι πρέπει να κινηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες απέναντι στο νόμο Κεραμέως (4777) και στο χτύπημα της Δημόσιας και Δωρεάν εκπαίδευσης;
Α: Θεωρώ πως η εκπαίδευση πρέπει να είναι δωρεάν και για όλους αλλά με τις τελευταίες αλλαγές πλέον δεν ισχύει. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβρη πιστεύω πως πρέπει να ενημερωθούν όλοι και να γίνουν καταλήψεις στα σχολεία και διαδηλώσεις γιατί με όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει την περίοδο της πανδημίας, πολλοί μαθητές θα αποκλειστούν από τα πανεπιστήμια και πρέπει να αγωνιστούμε ώστε αυτό να μη γίνει.
Και με αυτή την αγωνιστική απάντηση θα κλείσουμε την συνέντευξη μας. Ευχαριστούμε πολύ Ειρήνη για τον χρόνο σου!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου