Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Νέα μέτρα στην Εκπαίδευση. Δεν πρέπει να τα αφήσουμε να περάσουν!



Συμμαθητή, Συμμαθήτρια
Νέο ασφυχτικό νομοσχέδιο για εμάς τους μαθητές ανακοινώθηκε δυο βδομάδες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Με βάση αυτό οι μαθητές της Β’ Λυκείου που θα δώσουν Πανελλήνιες το έτος 2019-2020 είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν στο τέλος της Β’ Λυκείου τον περιορισμένο αριθμό των 10 σχολών! Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες αποκλεισμού των συμμαθητών μας και από τις 10 επιλεγμένες τους σχολές, καθώς σε αυτή την ηλικία αδυνατούμε να γνωρίζουμε πως θα ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες και εντατικές συνθήκες συνθήκες της Γ’ Λυκείου. Γιατί ας μην ξεχνάμε πόσοι από εμάς βρεθήκαμε εκτός των πρώτων επιλογών μας εξαιτίας του άγχους, των δύσκολων θεμάτων, της πίεσης από οικογενειακό, κοινωνικό, σχολικό περίγυρο και της έλλειψης οικονομικών πόρων!
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα θα δηλώνουμε τις 10 σχολές και θα μαθαίνουμε εκ των υστέρων αν ανάμεσα σε αυτές υπάρχουν τμήματα ελεύθερης πρόσβασης, όπου σε αυτά θα εισαγόμαστε με βάση το Απολυτήριο Λυκείου. Ακόμα και ο δρόμος όμως προς το Απολυτήριο γίνεται δύσβατος με τα νέα μέτρα! Αφού οι εξετάσεις ξεφεύγουν από τα όρια του σχολείου αποχτώντας το χαρακτήρα “μικρών Πανελληνίων” στα πλαίσια της περιφέρειας ή του δήμου.
Μέχρι το Φεβρουάριο της Γ’ Λυκείου θα πρέπει να έχουμε αποφασίσει αν θα δώσουμε Πανελλήνιες ή αν θα εισαχθούμε σε ένα Τμήμα Ελεύθερης Πρόσβασης αποκλείοντας μας έτσι τη δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής και των δύο. Δηλαδή αν κάποιος συμμαθητής μας επιλέξει να δώσει Πανελλήνιες του στερείται η ευκαιρία να εισαχθεί σε Τμήμα Ελεύθερης Πρόσβασης.
Στις Πανελλήνιες τώρα η ύλη αυξάνεται με την πρόσθεση της Λογοτεχνίας στο μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας και λόγω της αύξησης των ωρών ανά μάθημα. Καταργείται ακόμα και το πέμπτο μάθημα που έδινε τη δυνατότητα εισαγωγής σε σχολές άλλου επιστημονικού πεδίου, μειώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τις επιλογές μας.

Π ου στοχεύουν τα παραπάνω μέτρα; Μας προορίζουν για σκλάβους!

Ο διαχωρισμός των σχολών σε σχολές “υψηλού επιπέδου” και “σχολές χαμηλού επιπέδου” σημαίνει και διαχωρισμός και κατηγοριοποίηση των μαθητών! Οι οικογένειες των μαθητών που αδυνατούν να πληρώσουν τα δίδακτρα των φροντιστηρίων είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επιλέγουν Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης για τα παιδιά τους. Τα παιδιά αυτά πιθανότατα θα νιώσουν τον ταξικό διαχωρισμό και τον περιορισμό των ευκαιριών σε σύγκριση με τα παιδιά που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εισαχθούν με ευκολία σε “υψηλού επιπέδου” σχολές. Αυτά τα μέτρα θα μειώσουν τους εισακτέους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και θα κάνουν το σχολείο μας πιο ταξικό!
Με όλα αυτά μας προορίζουν για τους μετέπειτα φθηνούς εργαζόμενους χωρίς πτυχίο, απολυτήριο και κατά συνέπεια χωρίς εργασιακά δικαιώματα! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μαθητές των ΕΠΑΛ που ωθούνται στη μαθητεία, η οποία αποτελεί μια απόδειξη του άδικου και εκμεταλλευτικού συστήματος που εν τέλει νομιμοποιεί την παιδική εργασία.

Μας θέλουν γενιά χωρίς φτερά, χωρίς ελπίδα, χωρίς φωνή! Θα τους περάσει;

Όλοι οι μαθητές με μια φωνή πρέπει να αντισταθούμε, να οργανωθούμε ώστε να ορίσουμε εμείς το μέλλον μας! Αν δε παρέμβουμε και δεν αγωνιστούμε προβλέπεται για τη νεολαία ένα μέλλον με αυξημένη εκμετάλλευση, περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα, αδικία και φτώχεια. Έχουμε καθήκον να αντισταθούμε, οργανώνοντας τα συνδικαλιστικά όργανα των μαθητών (15μελή, 5μελή). Να παλέψουμε ώστε να μην περάσει το νομοσχέδιο Γαβρόγλου που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς και τις κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των μαθητών και μας καθιστά αδύναμους να επιλέξουμε τη ζωή μας! Καλούμε σε μαχητικούς αγώνες μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, γιατί είναι ο μόνος δρόμος για να βγούμε νικητές!

  • Ανατροπή του νομοσχέδιου Γαβρόγλου
  • Όχι στο Νέο Λύκειο εξεταστικό κάτεργο!
  •  Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση για όλους. Όχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου