Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Για την εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα

Την Παρασκευή 22 Φλεβάρη έγινε στην Αθήνα η προγραμματισμένη εκδήλωση της Μαθητικής Αντίστασης με τίτλο «Υπάρχει και άλλο σχολείο - αναζητήσεις και απόπειρες στις σοσιαλιστικές κοινωνίες».
Αν και μια συζήτηση που αφορά ιστορικά και ιδεολογικά ζητήματα, όπως αυτή, μπορεί να φαίνεται σε κάποιους «δύσκολη», η μεγάλη συμμετοχή μαθητών και η συζήτηση που ακολούθησε έδειξαν ότι υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για τέτοια ζητήματα.
Οι δύο εισηγήσεις που έγιναν στην αρχή της εκδήλωσης ανέφεραν κάποια ιστορικά στοιχεία για τις μορφές και τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων στη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα στις αντίστοιχες περιόδους και τόνισαν τα βασικά σημεία των ιδεολογικών ζητημάτων που τέθηκαν. Μαζί με αυτά, τονίστηκαν πλευρές που αφορούν με έναν συνολικότερο τρόπο τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, τα προβλήματα και οι αντιθέσεις που αναδεικνύονται σε αυτήν την περίοδο και το πώς προσπάθησαν οι επαναστατημένοι λαοί να δώσουν απαντήσεις.
Στη συζήτηση που ακολούθησε διατυπώθηκαν απόψεις και απορίες τόσο σε σχέση με τα ιστορικά-ιδεολογικά ζητήματα που τέθηκαν όσο και σε σχέση με το σύγχρονο σχολείο και τους σημερινούς στόχους πάλης και προσδοκίες που έχουμε.
Η συζήτηση έκλεισε με τη διαπίστωση ότι ένα τόσο μεγάλο θέμα όχι μόνο δεν ολοκληρώνεται με μια εκδήλωση, αλλά αντίθετα απλώς ανοίγει και βάζει σε όλους μας προβληματισμούς για περεταίρω αναζήτηση και κουβέντα.
Το επόμενο διάστημα, φιλοδοξούμε να βοηθήσουμε στην έκδοση μιας μπροσούρας με το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στην εκδήλωση και κάποια παλιότερα κείμενα που έχουν δημοσιευτεί σχετικά με το θέμα σε παλιότερα τεύχη του περιοδικού Έναυσμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου