Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012

Καλή επιτυχία!

Καλή επιτυχία! Στα νιάτα που δίνουν μια δική τους μάχη, προσδοκώντας ένα καλύτερο μέλλον!  Μια μάχη που τους κανόνες τους όρισαν και τους καθόρισαν  οι ισχυροί αυτού του τόπου. Μια άνιση μάχη, παρόλο που φαινομενικά τηρούνται οι κανόνες της ισότητας.
Ένας μεγάλος αριθμός μαθητών θα λείπει απ’ αυτή τη μάχη γιατί  έχει «κατέβει» από το όχημα της δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης πριν  ολοκληρώσει τις σπουδές του. Ένας πολύ μικρός αριθμός έχει φοιτήσει στα πανάκριβα ιδιωτικά σχολεία έχοντας άπλετη βοήθεια για να ανταποκριθεί  στις απαιτήσεις των πανελληνίων εξετάσεων. Ένας μικρός αριθμός αισθάνεται σιγουριά,  επειδή  κουβαλάει εφόδια που του έδωσαν τα πανάκριβα ιδιαίτερα, το κοινωνικό –ταξικό και  οικογενειακό του περιβάλλον.
Η πλειοψηφία των μαθητών  καλούνται να ανταποκριθούν στις πανελλαδικές  για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση «οπλισμένοι» με, ότι! τους παρείχε ένα ταξικό εκπαιδευτικό σύστημα που, τη φετινή σχολική χρονιά  ξεκίνησε με DVD αντί για βιβλία, με ελλείψεις καθηγητών μέχρι τα μέσα της χρονιάς, με στοιβαγμένους μαθητές στα συγχωνευμένα σχολεία και  με, ότι επιπλέον  είχαν τη δυνατότητα  να τους προσφέρουν οι γονείς.

Η πλειοψηφία των μαθητών προσέρχονται στις εξετάσεις, όσο και αν «οι ειδικοί συμβουλεύουν διαφορετικά»,  κουβαλώντας μέσα τους την αγωνία  των γονιών τους για το μεροκάματο, και τη δική τους ανησυχία για το μαύρο μέλλον που τους προετοιμάζουν. 
«Καλή επιτυχία»  θα τους ευχηθούν και όλοι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση που βιώνουν και  τους λοιδορούσαν, όταν διαδήλωναν και αγωνίζονταν μαζί με του γονείς τους  ενάντια στα μέτρα και τις πολιτικές που  οδηγούν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση και θέλουν τη νέα γενιά, σκλάβο του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.
«Καλή επιτυχία» θα τους ευχηθούν κι όλοι αυτοί που  έστειλαν μαθητές στα δικαστήρια επειδή αγωνίστηκαν με διαδηλώσεις ή καταλήψεις, που εφάρμοσαν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και τους τιμώρησαν  επειδή ονειρεύτηκαν και διεκδίκησαν το όνειρο τους.
Όλοι εμείς οι γονείς, οι μεγαλύτεροι, που αφουγκραζόμαστε την αγωνία της νέας γενιάς  ας μην μείνουμε στη συναισθηματική ευχή.
Το χρέος μας απέναντι στους εαυτούς μας και τους νέους είναι  να δώσουμε ελπίδα. Να δώσουμε ελπίδα δείχνοντας το δρόμο για ένα ευτυχισμένο αύριο. Αυτός ο δρόμος δεν είναι άλλος, απ’ το δρόμο που μας έδωσε όλες τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα, που σήμερα μας παίρνουν πίσω. Ο δρόμος της ανειρήνευτης ταξικής πάλης. Ο δρόμος της μαζικής λαϊκής αντίστασης και διεκδίκησης για τα δικαιώματα μας στη ζωή χωρίς  να περιμένουμε «σωτήρες»  ή «προστάτες».
Επειδή λοιπόν, δε «μπορούμε να κρυφτούμε  απ’ τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα», ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΥΧΙΑ και ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ στους ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ.
                                                                                                                                         Χανιά 20-05-2012
Γεωργία Θάνου
εκπαιδευτικός


ΠΗΓΗ: http://antigeitonies.blogspot.com/2012/05/blog-post_2813.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου