Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Διάλογος για την εκπαίδευση

Το Υπουργείο μας ετοιμάζει νέα μέτρα
Nα προετοιμάσουμε τους νέους μας αγώνες!






Στα πλαίσια της γενικότερης επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και η νεολαία έρχεται και η σειρά μας – των μαθητών. Τον τελευταίο καιρό ακούγονται και γράφονται πολλά για τις μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα. Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν και οι προτάσεις του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ) προς την υπουργό Παιδείας. Στο ΣΠΔΕ προεδρεύει ο Γ. Μπαμπινιώτης και συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ), των φροντιστηρίων και καθηγητές πανεπιστημίων.

Βασικά χαρακτηριστικά των προτάσεων του ΣΠΔΕ είναι η συνεχής αξιολόγηση μαθητών και καθηγητών, η μεγαλύτερη εντατικοποίηση του σχολείου και η συρρίκνωση του ελεύθερου χρόνου, η μείωση των εισακτέων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και η προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στις εντολές της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, για την αξιολόγηση προτείνεται η δημιουργία «φακέλου μαθητή» σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, που αποσκοπεί στο διαρκή έλεγχο των μαθητών και διαδικασίες συνεχούς αξιολόγησης της εκπαίδευσης με σκοπό να εφαρμόζονται απόλυτα οι κεντρικές εντολές του υπουργείου.

Επιπλέον, προτείνεται η μείωση του ελεύθερου χρόνου μας με «διεύρυνση του σχολικού ωραρίου από το Νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο μέχρι τις 4μμ»! Μετά τα μαθήματα θέλουν να μας επιβάλλουν μαθήματα «πολιτισμού» ώστε να ελέγχουν ακόμα και τις εξωσχολικές μας δραστηριότητες. Την ίδια στιγμή μιλάνε για υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης προωθώντας εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας όπως η χρήση πολλαπλού βιβλίου και η αναζήτηση σε συγκεκριμένες και εγκεκριμένες από αυτούς ηλεκτρονικές πηγές. Προτείνουν να χορηγούνται τα βιβλία αναφοράς μόνο ηλεκτρονικά καταργώντας ουσιαστικά το δωρεάν βιβλίο και προσθέτοντας επιπλέον οικονομικά βάρη στις οικογένειές μας (υπολογιστές, Internet κλπ.).

Όσον αφορά την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση προτείνεται «ο συνυπολογισμός της επίδοσης (τελικών βαθμών) όλων των τάξεων του Λυκείου», με σκοπό την αύξηση των φραγμών για την εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «ασκείται πίεση στο εκπαιδευτικό σύστημα καθώς μεγάλος αριθμός αποφοίτων Λυκείου επιθυμεί να εισαχθεί στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση». Θέλουν λοιπόν όχι μόνο να σπουδάζουν λιγότεροι, αλλά να μην διεκδικούμε καν μια θέση στα Πανεπιστήμια. Προτείνουν επιπλέον οι σχολές να έχουν μεγαλύτερο ρόλο καθορίζοντας τη διδασκόμενη και εξεταστέα ύλη, συμμετέχοντας στο «Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης» που θα διεξάγει τις εξετάσεις, καθορίζοντας τα θέματα, τη βαρύτητα και τη βάση για κάθε μάθημα. Στην ουσία, κάθε σχολή και τμήμα να αποφασίζει αυθαίρετα πόσοι και με ποιο τρόπο θα εισάγονται.

Πολλές φορές μέσα στο κείμενο του ΣΠΔΕ αναφέρεται η δια βίου μάθηση. Υπόσχονται Λύκεια β’ ευκαιρίας για όσους διώχνονται νωρίς από το σχολείο και θέλουν από τη μια να φορτώσουν την ανεργία σε καθέναν ξεχωριστά και από την άλλη να μας κρατάνε όλους σ’ ένα κυνήγι χαρτιών και πτυχίων που δεν θα τελειώνει ποτέ.

Αν το δούμε συνολικά, αυτό που προτείνουν είναι ένα σχολείο που δεν θα αποκλίνει σε τίποτα από τις οδηγίες τους και μαθητές εντελώς υπάκουους και υποταγμένους, διαχωρίζοντας ταυτόχρονα τους λίγους που θα σπουδάζουν από τους άλλους που με βασικές δεξιότητες θα αποτελέσουν τους αυριανούς ευέλικτους εργαζόμενους. Για να το κάνουν ακόμα πιο καθαρό, στις προτάσεις τους για τα Επαγγελματικά Λύκεια μιλάνε για ειδικότητες που θα καθορίζονται «από τις τοπικές ανάγκες της αγοράς, μετά από γνώμη των κοινωνικών εταίρων» (δηλαδή των επιχειρηματιών) και για πρακτική άσκηση που πρέπει να προσμετράται για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση!

Οι διαθέσεις τους είναι ξεκάθαρες. Η επίθεση που ήδη βιώνουμε με την άγρια καταστολή, τις απειλές και τα μαθητοδικεία θα προωθηθεί στο σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος. Ανεξάρτητα αν θα προσπαθήσουν να περάσουν κάποια μέτρα «πιλοτικά» και σε μερικά σχολεία ή αν θα θελήσουν να τα περάσουν όλα μαζί, απέναντι στα σχέδιά τους ο μόνος δρόμος που επιλέγουμε είναι αυτός της αντίστασης! Με τους αγώνες μας να μην αφήσουμε να περάσουν τα νέα μέτρα που σχεδιάζουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου