Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Ιταλία: Ακόμα ένας συμμαθητής μας νεκρός εν ώρα μαθητείας!

 

Το όνομά του ήταν Τζουζέπε Λενότσι, 16 χρονών. Είναι ο δεύτερος μαθητής, μετά τον Λορέντσο Παρέλι (18 χρονών), μέσα σε λίγες μέρες που πέφτει νεκρός εν ώρα μαθητείας στη γειτονική μας χώρα Ιταλία. Ο Τζουζέπε Λενότσι, σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, όταν το αυτοκίνητο θερμοϋδραυλικής εταιρείας στην οποία έκανε τη μαθητεία του προσέκρουσε σε δέντρο.

Οι τραγικοί θάνατοι των δύο συμμαθητών μας στην Ιταλία μάς δείχνουν με το χειρότερο τρόπο πως η μαθητεία δεν μας μαθαίνει τη δουλειά, δεν «ανοίγει» πόρτες για εργασία. Μας «μαθαίνει» να δουλεύουμε απλήρωτοι, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, να είμαστε έρμαια των απαιτήσεων των αφεντικών. Μας «μαθαίνει» ότι η εργασία δεν είναι δικαίωμα, αλλά ευκαιρία, πως ποτέ δε θα είμαστε επαρκείς για μία δουλειά. Μας «μαθαίνει» πώς να πεθαίνουμε δουλεύονταςl

Για να μην φτάσουμε να θρηνούμε μαθητές και στη χώρα μας ο θεσμός της μαθητείας πρέπει να καταργηθεί. Μπορεί στη χώρα μας να μην υποχρεωτική, αλλά ήδη έχει φανεί τι σημαίνει μαθητεία, «κυνηγητό» για μία θέση και για όσους τη βρουν είναι αμφίβολο το πότε, και αν, θα πληρωθούν τα ψίχουλα που μοιράζονται.

Ο θάνατος του Τζοζέπε συνέβη ενώ οι μαθητές σε δεκάδες πόλεις της Ιταλίας συνεχίζουν να βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στην υποχρεωτική μαθητεία και στα υπόλοιπα αντι-μαθητικά μέτρα που εφαρμόζει η ιταλική κυβέρνηση, και ενώ αριθμούν αρκετούς τραυματίες από την καταστολή. Η αλληλεγγύη μας στους μαθητές της Ιταλίας είναι αναγκαία. Βιώνουμε την ίδια επίθεση, το ίδιο άγχος, τις ίδιες αγωνίες για το μέλλον μας, τα ίδια ταξικά μέτρα στην εκπαίδευση. Να πιάσουμε και εμείς το νήμα τον αγώνων ενάντια στους νόμους Κεραμέως, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης που μας δολοφονεί!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου