Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Στα σχολεία θέλουν να μας διδάσκουν τον Μεσαίωνα!!

Ακυρώθηκε μετά την κατακραυγή το πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής που ενέκρινε το Υπουργείο Παιδείας για τα Γυμνάσια της χώρας με τίτλο «Σεξουαλικότητα-Γονιμότητα-Γονεϊκότητα, μια αδιαχώριστη ενότητα» στα πλαίσια του προγράμματος «Αγωγή Υγείας». Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν οι απόψεις που αναπαράγονταν σε τρία βίντεο του προγράμματος. 


Στα τρία βίντεο που ήθελε το Υπουργείο να εντάξει στο σχολικό πρόγραμμα, αναπτύσσονται μια σειρά από  αντί-επιστημονικές θεωρίες, όπως ότι το μωρό αποκτάει συνείδηση από την γέννησή του και ότι η ζωή του βρέφους αρχίζει με τη σύλληψη του (θεωρία του αγέννητου παιδιού).  Στην προέκτασή της αυτή η αντίληψη καταλήγει στο ότι η άμβλωση θεωρείται αφαίρεση ανθρώπινης ζωής και άρα ενοχοποιημένη πράξη, ανοίγοντας το δρόμο για την απαγόρευση των αμβλώσεων. Σε άλλο σημείο του εν λόγω βίντεο, ειπώνεται ότι η ποιότητα αγάπης του ζεύγους τη στιγμή της σύλληψης θα επηρεάσει το γενετικό υλικό του βρέφους ή ότι οι θετικές σκέψεις των γονιών πριν γεννηθεί το παιδί θα επιδράσουν στο χαρακτήρα που θα αναπτύξει μεγαλώνοντας.  

Σε μια συγκυρία που δημοσιεύονται για σειρά από δολοφονίες γυναικών, βιασμοί και κακοποιήσεις, θέλουν να διδάξουν στα σχολεία ότι η γυναίκα είναι απλά  μια αναπαραγωγική μηχανή, ότι από τα 14 της πρέπει να σκέφτεται πως θα γίνει καλή μητέρα.  Μια μαθήτρια, ωστόσο, στα 14 της, όπως και ένας μαθητής,  αγχώνετε για το αν θα καταφέρει να περάσει από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, για το αν θα ανταπεξέλθει στον Γολγοθά της Τράπεζας Θεμάτων και της ΕΒΕ. Έχουμε επίσης μάθει πολύ καλά από τις οικογένειές μας ότι το αν ένα παιδί θα έχει τα μέσα να μεγαλώσει σωστά και να ικανοποιήσεις τους στόχου του δεν εξαρτιέται από τις θετικές σκέψεις των γονιών του, αλλά από το αν αυτοί έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Γιατί, όμως, θέλουν να αναπαράγουν ιδεολογίες του μεσαίωνα; Επειδή θέλουν να φέρουν τον μεσαίωνα στις εργασιακές και κοινωνικές σχέσεις! 

Προκειμένου, για παράδειγμα, να δεχόμαστε την καταπάτηση των δικαιωμάτων της εργαζομένης εγκύου ή μητέρας από το σύστημα, θέλουν να  μας πιπιλήσουν το μυαλό με την άποψη ότι ο ρόλος της γυναίκας είναι η ανατροφή των παιδιών και όχι το να διεκδικεί δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Προκειμένου να αφαιρέσουν από μια γυναίκα το  δικαίωμα να τερματίζει μια ανεπιθύμητη ή και επικίνδυνη για τη ζωή της εγκυμοσύνη, θέλουν να μας πείσουν ότι η άμβλωση είναι έγκλημα.

Μετά τις αντιδράσεις, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής πολιτικής που υπάγεται στο Υπουργείο Παιδειας είπε ότι έδωσε έγκριση στο πρόγραμμα…..κατά-λάθος και ότι το αποσύρει.. Η ακύρωση του, αν και πολύ θετική  δεν σημαίνει ότι δεν θα ξανα-προσπαθήσουν να το επαναφέρουν ή να προπαγανδίσουν αντίστοιχες αντιλήψεις με άλλο τρόπο μέσα στα σχολεία .

Εμείς από την πλευρά μας θα αγωνιζόμαστε ώστε κάθε γυναίκα να  έχει δυνατότητα να αποφασίσει για το σώμα της ή την ζωή της! Δεν ανεχόμαστε την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας και δεν δεχόμαστε να διδασκόμαστε τέτοιες αηδίες.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου