Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!


Το νομοσχέδιο για την «Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση» ψηφίστηκε την Πέμπτη 18/1, ενώ έχουμε καλεσμένες κινητοποιήσεις και είμαστε στους δρόμους ενάντια στο ν/σ για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων και την παράκαμψη του άρθρου 16!

Το νομοσχέδιο αυτό δεν έρχεται να λύσει τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΕΠΑΛ και η επαγγελματική εκπαίδευση στην χώρα. Αντί να ασχοληθούν με τις ελλείψεις στα εργαστήρια, με τα κενά σε μόνιμες θέσεις εκπαιδευτικών, με τα ταβάνια που στην κυριολεξία πέφτουν στα κεφάλια μας και τις κακές σε πολλές περιπτώσεις κτιριακές υποδομές, σχεδιάζουν πως θα μας στερήσουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας θέλουν να «σπρώξουν» πιο γρήγορα στην εργασιακή ζούγκλα όσα παιδιά δεν βλέπουν ως προοπτική το να περάσουν στο Πανεπιστήμιο και να δυσκολέψουν την πρόσβαση σε όσους προσπαθούν να μπουν σε μια σχολή. Έχουμε ήδη μια εμπειρία όσοι αναγκαζόμαστε να εργαζόμαστε ακόμη και ως μαθητές για το πως μας αντιμετωπίζουν τα αφεντικά.

Το νομοσχέδιο για την «Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση» περιλαμβάνει:
Συγχωνεύσεις σχολείων-κλείσιμο ΕΠΑΛ. Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι όσα ΕΠΑΛ συστεγάζονται, πάνε για συγχώνευση και μάλιστα γίνεται έμμεση αναφορά για σχολεία μέχρι και με  700(!!!)μαθητές. O στόχος τους είναι να φτιάξουν κτιριακά συγκροτήματα (campus, όπως τα λένε) όπου θα συνυπάρχουν ΕΠΑΛ και οι νέες σχολές Σ.Ε.Κ. που αντικαθιστούν τα Ι.ΕΚ. που υπήρχαν μέχρι τώρα. 

-Περιορισμό των ειδικοτήτων. Έτσι όπως μας τα λένε στο νομοσχέδιο, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται κάθε σχολείο, το πρόγραμμά του θα προσανατολίζοεται περισσότερο στο τι έχουν ανάγκη οι εργοδότες της περιοχής και η «τοπική κοινωνία»  (πχ εργαζόμενους για τα εξαντλητικά ωράρια της σεζόν στον τουρισμό ή εργατικά χέρια για την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος). 

-Εδραίωση των πολλαπλών "επιπέδων" στην επαγγελματική εκπαίδευση σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και κατάργηση των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης. Άρα «σπάσιμο» των απολυτηρίων-πτυχίων σε πολλά κομμάτια, παραπέρα χτύπημα επαγγελματικών δικαιωμάτων που αυτά κατοχύρωναν. 

-Πρακτική άσκηση στα ΕΠΑΛ. Η πρακτική άσκηση που εισάγει το νομοσχέδιο στα ΕΠΑΛ για 22 μέρες ΔΕΝ είναι μέτρο για να βρίσκουμε πιο εύκολα δουλειά. Είναι μέτρο για να συνηθίσουμε από μικροί να δουλεύουμε με χαμηλούς μισθούς και με χειρότερους όρους. Και οι πιο δύσπιστοι ας δούνε τον νόμο του 2020 που έφερνε το θεσμό της  μαθητείας στα σχολεία -δηλαδή την παιδική εργασία- με μισθό στο 75% του κατώτερου μισθού!. 

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΠΡΟΝΟΜΟΙΟ», ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Τα παιδιά από οικογένειες που ζορίζονται να τα βγάλουν πέρα οικονομικά θέλουν να τα στείλουν πιο γρήγορα στην αγορά εργασίας και τους στερήσουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Πόσοι δεν άφησαν πίσω την σκέψη να περάσουν σε μια σχολή λόγω της ΕΒΕ και των ταξικών; Τώρα με το «Εθνικό Απολυτήριο» που θέλουν να ψηφίσουν και για ΓΕΛ και για ΕΠΑΛ, στον τελικό βαθμό θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου με εξέταση στην Τράπεζα Θεμάτων!

Ήδη έχουμε βγει οι μαθητές στο δρόμο πλάι στους φοιτητές και τους καθηγητές ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην χώρα. Να συνδέσουμε αυτό τον αγώνα με την απόσυρση του νομοσχεδίου για την επαγγελματική εκπαίδευση! 

Δεν θα του αφήσουμε να κάνουν ό,τι θέλουν με τις ζωές μας! Θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας!
→ Να ανατραπεί το Νομοσχέδιο για την Επαγγελματική εκπαίδευση!
→ Όχι στην παιδικη εργασία, στις απλήρωτες και μαύρες πρακτικές και στη μαθητεία!
→ Καμία αναθεώρηση του άρθρου16-Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια
→ Δημόσια-δωρεάν παιδεία για όλους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου