Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Επιστροφή στα θρανία με τους χειρότερους όρους! Τη νέα σχολική χρονιά θα μας βρουν απέναντι τους!

Συμμαθητή- συμμαθήτρια,
       Ο Χειμώνας που έρχεται για εμάς και για τις οικογένειες μας, που υποφέρουν από την ακρίβεια και την φτωχοποίηση, προβλέπεται πολύ δύσκολος. Η επίθεση του συστήματος είναι βάναυση. Ταυτόχρονα, ο πόλεμος στην Ουκρανία μακελεύει ένα λαό με χιλιάδες θύματα και πρόσφυγες, για τα συμφέροντα των φονιάδων του πλανήτη, στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ΗΠΑ και Ρωσίας. Μας προορίζουν για τη γενιά που θα βιώσει εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους και που θα φοιτήσει σε σχολεία σκληρά ταξικά.
  • Η κυβερνηση μας θεωρεί αναλώσιμους!  Να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας απέναντι στην πανδημία!
Η κύβερνηση αρνείται πεισματικά να πάρει το παραμικρό μέτρο προστασίας για την υγεία μας στα σχολεία και φέτος. Ενώ η πανδημία ακόμα θερίζει, καταργει την υποχρεωτικότητα της μάσκας και των self- test! Μας φορτώνει την ευθύνη και το κόστος πρόληψης- προστασίας της υγείας μας. Πρέπει να επιμείνουμε στα δίκαια αιτήματα μας για ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία απέναντι στην πανδημία (ολιγομελή τμήματα, μαζικές και μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών,  δωρεάν και μαζικά τεστ).
  • Δε θα ανεχτούμε άλλο το εξεταστικό σφαγείο της τράπεζας θεμάτων!
Με την τράπεζα θεμάτων οι προαγωγικές εξετάσεις στο Λύκειο παίρνουν τον χαρακτήρα “Πανελλαδικών Εξετάσεων”. Τα μισά θέματα μπαίνουν από το Υπουργείο και είναι τόσο απαιτητικά που απειλούν να αφήσουν μετεξεταστέους εκατοντάδες μαθητές. Με την τράπεζα θεμάτων και την απειλή της ογκώδους εξεταστέας ύλης μεγαλώνει η εντατικοποίηση. Το Λύκειο γίνεται ένας εξαντλητικός και άνισος αγώνας δρόμου. Για να ανταπεξέλθεις σε αυτό το εξεταστικό κάτεργο πρέπει να τρέχεις στα φροντιστήρια. Τα παιδιά από φτωχές λαϊκές οικογένειες αποκλείονται. 
  • Να παλέψουμε για την απόσυρση της ΕΒΕ, να διεκδικήσουμε δραστική αύξηση των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση!
 Η ΕΒΕ καθορίζεται από το Υπουργείο και από τα πανεπιστήμια και έχει αποδειχτεί ο πιο αιχμηρός κόφτης για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Φέτος, οι υποψήφιοι είχαν να αντιμετώπίσουν πέρα από τη δυσκολία των Πανελληνίων εξετάσεων, την ΕΒΕ, τις περιορισμένες επιλογές σχολών στο μηχανογραφικό και τον υπολογισμό των μορίων με βάση τους συντελεστές βαρύτητας που όριζε το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα. Ως αποτέλεσμα περίπου 40000 μαθητές βρέθηκαν εκτός σχολών. Η ΕΒΕ είναι ένας από τους πιο βάναυσους ταξικούς φραγμούς, πετυχαίνει τον στόχο του συστήματος: “να σπουδάζουν όλο και λιγότεροι”. Πρέπει να την ανατρέψουμε με τους αγώνες μας!
  • Το Υπουργείο δείχνει το δρόμο της παιδικής, μαύρης και απλήρωτης εργασίας στους μαθητές!
Μας στερούν το δικαίωμα στις σπουδές, γιατί θέλουν να σκύψουμε το κεφάλι στην εργασιακή εκμετάλλευση από νωρίς. Μας ωθούν στην παραίτηση, προσπαθούν να μας πείσουν ότι “φταιμε εμείς αν δεν περάσουμε σε μια σχολή” και μας δείχνουν το δρόμο της παιδικής απλήρωτης εργασίας, της μαθητείας στα ΕΠΑΛ. Αποκλείουν μαθητές από το Γυμνάσιο κιόλας, τους στέλνουν στις Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης και στη μαθητεία από τα 15 τους χρονια! Με το παράλληλο μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ, το Υπουργείο μας δείχνει το δρόμο εκτός σχολών: της “δια βίου κατάρτισης”- το δρόμο της εργασιακής περιπλάνησης!
  • Ολοήμερο σχολείο ή σχολείο- φυλακή για τους μαθητές;
Μια από τις φετινές “καινοτομίες” του Υπουργείου είναι η επέκταση του ωραρίου σε δημοτικά,νηπιαγωγεία. Θέλουν  τους γονείς μας να δουλεύουν  10ωρα και 12ωρα,  τους εκπαιδευτικούς μας ωράρια-λάστιχα και εμάς να κλεινόμαστε σε  σχολεία- φυλακές! Στόχος τους είναι και να εμπεδωθεί από τους μαθητές μια λογική ιδρυματισμού και πειθάρχησης, που ήδη επιδιώκεται με τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας στα σχολεία.
  • Τη νέα χρονια θα μας βρουν απέναντι τους!
Τίποτα από όλα αυτά τα μέτρα δεν ανατρέπεται από μονο του! Μόνο οι αγώνες μας μπορούν να βάλουν εμπόδιο σε αυτή την επίθεση και να ανατρέψουν την τράπεζα θεμάτων, την ΕΒΕ, τους νόμους του Υπουργείου! Να χτίσουμε μαθητικά συλλογικά όργανα (5μελή και 15μελή) ζωντανά, όργανα πάλης στα χέρια των μαθητών! Να κάνουμε συνελεύσεις μαθητών, να διοργανώσουμε καταλήψεις ζωντανές και μαζικές, μαχητικές διαδηλώσεις!
Διεκδικούμε:
  • Μέτρα προστασίας στα σχολεία απέναντι στην πανδημία (Ολιγομελή τμήματα, μαζικές και μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, δωρεάν και μαζικά τεστ)
  • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Ανατροπή των νόμων Κεραμέως 
  • Δραστική Μείωση της ύλης και αύξηση των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
  • Κάτω οι ταξικοί φραγμοί. Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους!
  • Όχι στην παιδική απλήρωτη εργασία- Κατάργηση της μαθητείας
  • Καμία αξιολόγηση στα σχολεία

     
       
    
     
      
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου