Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Θεσσαλονίκη | Να μην περάσουν οι συγχωνεύσεις σχολείων!

 


Συγχωνεύονται 8 σχολεία σύμφωνα με την πρόταση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ανατολικής Θεσσαλονίκης! Συγκεκριμένα η πρόταση αφορά τη συγχώνευση του 4ου και του 17ου Λυκείου Θεσσαλονίκης με έδρα το 4ο ΓΕΛ, του 13ου και 4ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης με έδρα το 13ο Γυμνάσιο, του 30ου και 12ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης με έδρα το 12ο Γυμνάσιο και του 4ου με το 5ο Λύκειο Καλαμαριάς. Αν οι συγχωνεύσεις περάσουν, υπάρχουν συμμαθητές μας που θα κάνουν καθημερινά μέχρι και 2 χλμ για να φτάσουν στο σχολείο, με το κόστος μετακίνησης να επιβαρύνει προφανώς τους ίδιους τους μαθητές και τις οικογένειές τους. 

Χρειάζεται να κάτσουμε οι μαθητές να συζητήσουμε γι’ αυτό και για τα τόσα άλλα προβλήματά μας! Το υπουργείο και η κυβέρνηση δεν έχουν σταματήσει να δυσκολεύουν την φοίτηση μας στο σχολείο. Πρώτα με την Τράπεζα Θεμάτων και την ΕΒΕ, τώρα και με το λεγόμενο Εθνικό Απολυτήριο, θέλουν όχι απλά να δυσκολέψουν την πρόσβασή μας στο Πανεπιστήμιο, αλλά να μας αποθαρρύνουν να φτάσουμε ακόμη και στο Λύκειο! Με τις συγχωνεύσεις, το Υπουργείου και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την διαρροή μαθητών από το σχολείο. 

Από την πλευρά τους οι καθηγητές μας έχουν κάθε λόγο να είναι ενάντια στις συγχωνεύσεις. Τι σημαίνει για αυτούς η συγχώνευση; Ότι κλείνουν οργανικές θέσεις. Ότι θα πρέπει να διδάσκουν σε μεγαλύτερα τμήματα με 27 και 28 μαθητές ανά τάξη, χωρίς να μπορούν λόγω των συνθηκών να ανταποκριθούν στις ανάγκες του κάθε μαθητή ξεχωριστά. Σύμφωνα, μάλιστα με στοιχεία που παρουσιάζει η Α’ ΕΛΜΕ στο 30ο Γυμνάσιο ένα τμήμα της Α΄ τάξης ήδη λειτουργεί με 31 μαθητές! Αντί το Υπουργείο και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας να «λύνουν» το πρόβλημα με τα κενά καθηγητών με συγχωνεύσεις σχολείων, θα έπρεπε να προχωρήσουν σε μαζικές μόνιμες προσλήψεις!

Ενάντια στη συγχώνευση  του 17ου Λυκείου και 13ου Γυμνασίου με το 4ο Λύκειο και 4ο Γυμνάσιο έχουν ήδη ξεκινήσει να κινητοποιούνται γονείς μαθητές και εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων. Τις προηγούμενες βδομάδες, πραγματοποιήθηκαν καταλήψεις στα σχολεία, μια πορεία που κατέληξε στο ΥΜΑΘ και μια διαμαρτυρία στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι κινητοποιήσεις χρειάζεται να συνεχίσουν με τη συμμετοχή περισσοτέρων. Το κάθε σχολείο χρειάζεται να δηλώσει την εναντίωση του στις συγχωνεύσεις. Να σταθούμε αλληλέγγυοι με τους συμμαθητές μας στα σχολεία που κλείνουν, επειδή το δικό μας μπορεί να είναι το επόμενο! 

Θέλουμε σχολεία σε ασφαλείς κτιριακές υποδομές για να μην πέφτουν τα ταβάνια πάνω στα κεφάλια μας. Με μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, ώστε τα σχολεία να μη λειτουργούν με κενά. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί να παλέψουμε μαζί για το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην εργασία.

  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ!
  • ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
  • ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΕΒΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου