Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Οι μαθητές κέρδισαν τη δωρεάν μετακίνησή τους στη Σάμο!

Μια φαινομενικά μικρή νίκη ήρθε στη Σάμο, μέσα από τους αγώνες μαθητών, καθηγητών και γονιών! Και λέμε φαινομενικά μικρή, αφού χρειάστηκαν πολλά για αυτή τη δικαίωση αλλά και γιατί για πολλά παιδιά, το κόστος της μετακίνησης από και προς το (συγχωνευμένο) σχολείο είναι τρομερό, την ώρα που οι γονείς τους δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα βασικά (θέρμανση, ηλεκτρικό ακόμα και φαγητό). Αφού η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να κόψει κι αυτό το δικαίωμα, ας είναι η αρχή για αντίστοιχες νίκες σε όλη τη χώρα!


Η σχετική ανακοίνωση των καθηγητών της Σάμου:

ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΔΩΡΕΑΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!
το αποτέλεσμα ενός αγώνα στη Σάμο

Τα χαμόγελα των μαθητών σε όλα τα σχολεία της Σάμου το πρωινό της Πέμπτης 11/10/12 ήταν το πιο αυθεντικό πιστοποιητικό της επιτυχίας του αγώνα μας! Φαίνεται πως πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να περάσει «στα ψιλά» των ειδήσεων η επιτυχία του αγώνα. Να μην φανεί πως λεωφορεία έχουμε ξανά γιατί αγωνιστήκαμε. Σίγουρα έχουν σοβαρούς λόγους που δεν θέλουν να μάθει ο κόσμος αυτή την επιτυχία. Ότι και να κάνουν όμως η αλήθεια είναι μία: τα καταφέραμε!
Τα καταφέραμε λοιπόν! Κι ας μας έλεγαν πως «το κράτος δεν έχει λεφτά» και το αίτημα μας δεν είναι ρεαλιστικό. Κι ας μας έλεγαν πως πρέπει να αποδεχτούμε τη «νέα πραγματικότητα» και να ζητήσουμε «μισό εισιτήριο» ή να βγούμε στη γύρα για ζητιανιά.
Τα καταφέραμε, παρόλο που κάποιοι έστησαν ολόκληρο τοίχο υποκρισίας «για τα μαθήματα που χάνονται». Και όταν είδαν πως δεν πείθει και δεν αρκεί η υποκρισία τους, δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν απειλές, τρομοκρατία, ανοιχτές επιθέσεις.
Τα καταφέραμε, με έναν αγώνα τριών εβδομάδων που είχε κόπο, κόστος, αδυναμίες, ανοιχτούς εχθρούς και ψεύτικους φίλους. Γιατί έτσι είναι οι πραγματικοί αγώνες . Δεν γίνονται ούτε με ροδοπέταλα, ούτε σε ιδανικές συνθήκες, ούτε με φαεινές και με συμβολικές κινήσεις.
Τα καταφέραμε με έναν αγώνα που είχε πλατιά ενότητα μεταξύ γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων. Γιατί έτσι χτίζονται οι πραγματικοί αγώνες. Γίνονται από το λαό και τη νεολαία και όχι από κάποιους «ειδικούς». Γίνονται με την ενεργητική συμμετοχή του ίδιου του κόσμου και όχι με περιεχόμενο, σχέδιο και μορφές πάλης που κάποιοι έχουν επιλέξει από πριν για αυτούς που θα αγωνιστούν. Τα καταφέραμε γιατί περισσότερο από κάθε άλλη φορά αυτή η λογική της αγωνιστικής ενότητας, παλεύτηκε και στηρίχθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή αλλά και μέσα σε αυτήν.
Η νίκη ανήκει σε όλους όσους αγωνίστηκαν, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους. Αλλά και σε όσους δίστασαν και κράτησαν αποστάσεις κάτω από τις πιέσεις και τους εκβιασμούς που ασκήθηκαν. Αυτοί τη χρειάζονται πιο πολύ για να βγάλουν τα αναγκαία για τη ζωή όλων μας συμπεράσματα.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος να διεκδικήσουμε και να κατακτήσουμε «ψωμί-παιδεία-ελευθερία» έξω από το μαζικό, μαχητικό ανυποχώρητο αγώνα. Να αναλάβουμε και να καταβάλλουμε το κόστος που απαιτεί αυτός ο αγώνας!
Η δωρεάν μεταφορά των μαθητών κερδήθηκε, αλλά όχι οριστικά! Μαζί με αυτό, όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά, είναι μπροστά μας. Ας ετοιμαζόμαστε.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Σάμου
Σάμος 11-10-12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου