Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ| Ανταπόκριση από τις κινητοποιήσεις στο 2ο Γυμνάσιο Ρυσίου για δωρεάν μετακίνηση


Η κατάσταση με τη μετακίνηση στο 2o Γυμνάσιο Ρυσίου έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι μαθητές κινητοποιήθηκαν. Ουσιαστικά δεν υπάρχουν λεωφορεία για την μετακίνηση των μαθητών στο σχολείο, με αποτέλεσμα η διαδρομή από και προς το σχολείο να γίνεται μόνο μέσω των γονιών. Πολλοί γονείς όμως, όπως είναι φυσιολογικό, αδυνατούν να κάνουν αυτές τις διαδρομές, πόσο μάλλον σε καθημερινή βάση, είτε λόγω δουλειάς είτε λόγω έλλειψης μεταφορικού μέσου. Η άλλη «λύση» είναι το λεωφορείο του ΟΑΣΘ με τους μαθητές να πληρώνουν από την τσέπη τους το εισιτήριο και τα δρομολόγια να μην έρχονται ποτέ στην ώρα τους με αποτέλεσμα να φτάνουν αργοπορημένοι στο σχολείο, ακόμη και μετά την πρώτη ώρα! Και στις δύο περιπτώσεις το κόστος μετακίνησης από και προς το σχολείο μετακυλύεται στους μαθητές και τους γονείς τους, αντί να καλύπτεται από το σχολείο Τόσο νοιάζονται για το δικαίωμα μας να πηγαίνουμε σχολείο τελικά.....

Οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου για δύο μέρες την εβδομάδα που πέρασε με το δίκαιο αίτημα να ρυθμιστεί το ζήτημα της μετακίνησης με λεωφορεία. Κατά τη διάρκεια της κατάληψης αντιμετώπισαν μέχρι και την παρουσία αστυνομίας. Είναι προκλητικό, να διεκδικείς τα αυτονόητα και να σε τρομοκρατούν και απο πάνω! 


Παρ’ όλες τις δυσκολίες, οι συμμαθητές μας συνέχισαν τον αγώνα τους με μια μέρα αποχή από τα μαθήματα, μην υποχωρώντας από τα αιτήματά τους. Υπήρξε πίεση από τους καθηγητές να μπουν στην αίθουσα και να κάνουν μάθημα, αλλά οι συμμαθητές μας επέμειναν στη στάση τους και συνέχισαν την αποχή.


Όπως φάνηκε και αυτή τη φορά, το Webex, καλά κρατεί! ‘Όποτε γίνεται κατάληψη για να διεκδικήσουν οι μαθητές τα δίκια τους για το οποιοδήποτε ζήτημα, δίνεται οδηγία να παρακαμφθεί ο αγώνας και να πραγματοποιηθεί το μάθημα «κανονικά» μέσω Webex με τους μαθητές που αγωνίζονται να παίρνουν απουσία. Η αποχή από τα διαδικτυακά μαθήματα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την διεξαγωγή μιας κινητοποίησης. Όλες τις μέρες των κινητοποιήσεων η πλατιά πλειοψηφία των μαθητών του 2ου Γυμνασίου απήχε από το Webex, αντιλαμβανόμενη ότι αυτό ήταν προϋπόθεση για να μπορέσει να έχει επιτυχία ο αγώνας.


Ο αγώνας στο 2ο Γυμνάσιο είναι δίκαιος και θα συνεχιστεί από εβδομάδα με νέες κινητοποιήσεις. Αντίστοιχο πρόβλημα με τα λεωφορεία αντιμετωπίζει και το 1ο ΓΕΛ Μίκρας το οποίο επίσης προχώρησε σε κινητοποιήσεις. Το αίτημα για δωρεάν μετακίνηση είναι βασική προϋπόθεση για να μπορούν όλοι οι συμμαθητές μας να πηγαίνουν στο σχολείο.


  • Δωρεάν μετακίνηση με λεωφορεία
  • Επαρκή δρομολόγια για όλους


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου