Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Για το ρόλο του μαθητικού συνδικαλισμού - Όχι στη διάλυση μέσα από τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες



Ο ρόλος των 5μελών και των 15μελών στο σημερινό σχολείο είναι αρκετά διαφορετικός από αυτόν
που θα έπρεπε να είναι. Χρειάζεται να ανοίξει από την αρχή η συζήτηση σε σχέση με το τι είναι
αυτά τα όργανα και το ρόλο που πρέπει να έχουν στα σχολεία μας. Να θυμηθούμε τι είναι ο
μαθητικός συνδικαλισμός και πώς οι μαθητές υπερασπιζόμαστε και κερδίζουμε τα δικαιώματά
μας.

  • Δυστυχώς, πολύ συχνά γνωρίζουμε τα 5μελή/15μελή να λειτουργούν ως «τουριστικά γραφεία»,
    υπεύθυνα για τις εκδρομές και την «καλοπέραση» των μαθητών. Ο χαρακτήρας της ψηφοφορίας σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχει πολιτικό κριτήριο και βλέπουμε κατ’ επέκταση πρόεδρος βγαίνειο πιο δημοφιλής ή ο πιο αγαπητός του σχολείου. Η πολιτική συζήτηση μέσα σε αυτά θεωρείται «ξένη», αν όχι ανεπιθύμητη, κάτι που φυσικά δε συμβαίνει τυχαία.

  • Τα 5μελή και τα 15μελή μαθητικά όργανα συγκροτήθηκαν από τους αγωνιζόμενους μαθητές για να υπερασπίσουν τα ίδια τους τα δικαιώματα. Σε περιόδους που το μαθητικό κίνημα έβγαινε στους δρόμους μαζικά και πετύχαινε νίκες, οι μαθητές μπορούσαν μέσα από αυτά να συζητήσουν και να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους. Δεν είχαν καμία σχέση με το Υπουργείο και τις σχολικές διευθύνσεις, όπως βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα, αλλά αντίθετα αποτελούσαν και πρέπει να αποτελούν ανεξάρτητα μαχητικά συνδικαλιστικά όργανα των μαθητών.

  • Στις συνελεύσεις οι μαθητές πρέπει να μπορούμε να συζητήσουμε για όλα αυτά τα πολιτικά ζητήματα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι. Η επίθεση που βιώνουμε μέσα από την Τράπεζα Θεμάτων, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης, οι διαχρονικές ελλείψεις σε καθηγητές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, οι συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα σχολείων, όπως και πολλά ακόμη ζητήματα έχουν κοινό παρονομαστή: το σύστημα που μας πετάει έξω από την εκπαίδευση και που μας τσακίζει τα δικαιώματα. Θέλουν να φτιάξουν μία παιδεία για λίγους και εκλεκτούς και απέναντι σε αυτήν την κατάσταση προσπαθούν να μας αφήσουν θεατές.

  • Στην ίδια κατεύθυνση προωθούν και τις ηλεκτρονικές εκλογές. Είδαμε να κάνει εμφάνιση στο διαδίκτυο το «electobox» για την ανάδειξη του 15μελούς ή 5μελούς μαθητικού συμβουλίου. Από τα σχολεία, μέχρι τους φοιτητικούς συλλόγους και τα σωματεία το σύστημα προωθεί την ηλεκτρονική κάλπη για να ελέγξει την οργανωμένη πάλη και να διαλύσει τον μαχητικό συνδικαλισμό. Κόντρα σε αυτόν τον εκφυλισμό των διαδικασιών μας, εμείς πρέπει να υπερασπιστούμε τις εκλογές των μαθητικών μας οργάνων δια ζώσης, ανεξάρτητα από κάθε μορφή παρέμβασης του κράτους.

Η απολιτικοποίηση των μαθητών είναι ανέκαθεν στόχος του συστήματος που φοβάται τους μαθητές.
Φοβάται πως θα οργανωθούν και θα παλέψουν με σκοπό να διεκδικήσουν το αύριο που τους αξίζει.
Επειδή γνωρίζουν πως οι μαθητές ως σύνολο έχουν αντισταθεί και έχουν εναντιωθεί σε αποφάσεις του
συστήματος. Ο χαρακτήρας που έχουν υιοθετήσει τα μαθητικά συμβούλια στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ταιριάζει με τον πραγματικό τους ρόλο. Οι μαθητές πρέπει να τα αντιμετωπίζουν ως όργανα πάλης, διεκδίκησης και πολιτικής ζύμωσης που θα τους υποστηρίζουν στους αγώνες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου