Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Προορίζουν τους μαθητές των ΕΠΑΛ για σκληρή εκμετάλλευση! Να αντισταθούμε μαζικά!

 Βρισκόμαστε σε μια φάση που οι μαθητές στα σχολεία, ειδικά στα ΕΠΑΛ, έρχονται αντιμέτωποι με ένα σωρό βίαια μέτρα. Χτυπούν τα δικαιώματα μας στις σπουδές, επιβάλλουν ταξικούς φραγμούς στα σχολεία. Οι μαθητές που φοιτούμε στα ΕΠΑΛ βιώνουμε πιο βάναυσα όλη αυτή την επίθεση της κυβέρνησης, αφού μας αποκλείουν από νωρίς από την εκπαίδευση.


  • Ο νόμος 4763/2020 που ψηφίστηκε πρόσφατα για την Επαγγελματικλη Εκπαίδευση έχει φανερή διάθεση να προωθήσει την παιδική εργασία. Θεσπίζεται η βαθμίδα του “τεχνίτη” και ο μαθητής μπορεί να εργάζεται απ’ τα 15 του χρόνια για ψίχουλα! Το μαύρο πρόσωπο της μαθητείας είναι ξεκάθαρο και δεν χωράνε ψευδαισθήσεις. Η νεολαία του ΕΠΑΛ προορίζεται για φθηνό εργατικό δυναμικό με μηδέν δικαιώματα.
  • Τα ΓΕΛ έχουν γίνει εξεταστικά κάτεργα και οι μαθητές δίωχνονται από το Γυμνάσιο κιόλας από την εκπαίδευση, για να φοιτήσουν στις μεταγυμνασιακές δομές κατάρτισης (Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης-ΕΣΚ). Η εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων και στα ΕΠΑΛ εξαναγκάζει πολλούς μαθητές να εγκαταλείψουν τα ΕΠΑΛ και να στραφούν βίαια σε αυτές τις σχολές κατάρτισης.
  • Το χαμηλό ποσοστό των εισακτέων από τα ΕΠΑΛ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δημιουργεί ταξικό αποκλεισμό στα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα για φροντιστήρια και που προέρχονται από φτωχές λαϊκές οικογένειες. Σε αυτούς τους μαθητές προβάλλεται ως μονόδρομος η μαθητεία, πόσο μάλλον τώρα με την  αύξηση στις θέσεις της μαθητείας και την γελοία αύξηση του ημερομίσθιου που προβάλλει η κυβέρνηση.
  • Η κυβέρνηση και το Υπουργείο προωθούν τα ΕΠΑΛ στους μαθητές ως επιλογή “σίγουρης επαγγελματικής αποκατάστασης”,  αλλά είναι φανερό πια πως στο τέλος της φοίτησης οι μαθητές αποκτούμε ένα “χαρτί-πιστοποίηση” που δεν εξασφαλίζει κανένα επαγγελματικό δικαίωμα. Πρόκειται για την αρχή μιας εργασιακής περιπλάνησης για τους νέους, αφού κανένας εργοδότης δεν θα είναι πρόθυμος να κρατήσει στη δουλειά έναν εργαζόμενο που θα ζητήσει ένα καλύτερο μεροκάματο, αφού έχει την ευκαιρία να προσλάβει νέους απόφοιτους ΕΠΑΛ με 27,59€! 
  • Παρά τη δήθεν “μέριμνα” της κυβέρνησης για ενίσχυση των ΕΠΑΛ και την εξασφάλιση όλων των ειδικοτήτων, κάθε μέρα συναντάμε μαθητές που κάνουν ολόκληρο ταξίδι για να πάνε σε ΕΠΑΛ της ειδικότητας τους. Οι ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στα ΕΠΑΛ είναι πολλές και θα πολλαπλασιαστούν ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του μέτρου της αξιολόγησης στα σχολεία.


Οι μαθητές των ΕΠΑΛ βρισκόμαστε στο στόχαστρο της εργασιακής εκμετάλλευσης. Μας θέλουν να δουλεύουμε εξοντωτικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες και  χωρίς ασφάλιση. Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι συλλογικά και οργανώμενα. Να ενεργοποιηθούν τα μαθητικά όργανα (5μελή, 15μελή), να απαντήσουμε με καταλήψεις, διαδηλώσεις. Οι μαθητές έχουν στα χέρια τους την δύναμη μέσα από τη συλλογικότητα να ανατρέψουν τα δεδομένα και να νικήσουν!


Διεκδικούμε:

  • ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ Ν.ΚΕΡΑΜΈΩΣ 
  • ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4763 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΑΘΗΤΕΙΑ- ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
  • ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΑΛ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 
  • ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
  • ΌΧΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ! ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΎΣ ΦΡΑΓΜΟΎΣ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου