Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 2 Ο ΓΕΛ ΞΑΝΘΗΣ(28/2)

Στην συγκέντρωση - διαδήλωση 28/2 για την επέτειο ενός χρόνου από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, το 2ο ΓΕΛ Ξάνθης συμμετείχε με μαζικό μπλοκ και δυναμική παρουσία.


Η συμμετοχή του σχολείου με αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν αποτέλεσμα της σοβαρής προσπάθειας που έγινε από κάποιους μαθητές όλους τους προηγούμενους μήνες. Με πρωτοβουλία μερικών μαθητών συντάχθηκε κείμενο (επισυνάπτεται) που στόχο είχε να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να προβληματίσει τους συμμαθητές τους σχετικά με το ίδιο το έγκλημα στα Τέμπη αλλά και ότι ακολούθησε, φτάνοντας ένα χρόνο μετά να βλέπουμε πως όχι μόνο δεν έχει υπάρξει κανενός είδους «πρόοδος» στην υπόθεση όπως αναπαράγουν διαρκώς τα ΜΜΕ, αλλά οι ζωές μας να συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμες και η ασφάλεια και η περίθαλψη του λαού να εξακολουθούν να θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους. Το κείμενο διακινήθηκε στους μαθητές του σχολείου και κλήθηκε το 15μελες το οποίο το συζήτησε και το υιοθέτησε.


Στη συνέχεια, με πρωτοβουλία των ίδιων μαθητών, συζητήθηκε και αποφασίστηκε από το 15μελές να γίνει συνέλευση στο σχολείο, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που έχουν να συνεδριάσουν συλλογικά και να συζητήσουν. Τη συνέλευση, που είναι η πρώτη εδώ και πολλά χρόνια που γίνεται με ουσιαστική προσπάθεια συζήτησης, παρακολούθησαν σχεδόν όλοι οι μαθητές του σχολείου, διαβάστηκε το κείμενο των μαθητών και πάρθηκε απόφαση για συμμετοχή του σχολείου στην κινητοποίηση με ξεχωριστό μπλοκ. Οι μαθητές αφού οργανώθηκαν και συμφώνησαν τι θα γράφει το πανό τους, το ετοίμασαν επί τόπου στο τέλος της συνέλευσης.


Η προσπάθεια αυτή μερικών αγωνιστών μαθητών έφερε τελικά πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Εκφράστηκε η διάθεση των μαθητών να αγωνιστούν και να συνδεθούν με τον υπόλοιπο λαό που κινητοποιήθηκε, παρ όλο που η συμμετοχή τους μέχρι τώρα στις φοιτητικές κινητοποιήσεις τοπικά είναι περιορισμένη. Φάνηκε ότι όταν υπάρχει παρέμβαση και η συστηματική προσπάθεια αγωνιστών μαθητών μπορεί να παρασύρει και να ενεργοποιήσει μεγάλη μάζα νέων που ασφυκτιούν καθημερινά στην εντατικοποιημένη σχολική καθημερινότητα, αγωνιούν για το μέλλον και τις σπουδές τους που με κάθε νέο νομοσχέδιο γίνονται όσο και πιο άπιαστα όνειρα, και πάνω απ όλα τιμούν τους νεκρούς τους με αγώνα για μια καλύτερη, ασφαλέστερη ζωή!


Παραθέτουμε την ανακοίνωση που γράφτηκε από τους μαθητές:


Συμμαθητή/Συμμαθήτρια,


28 Φεβρουαρίου 2023, σαν σήμερα, συνέβη το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Το τραίνο που έκανε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, το οποίο μετέφερε περισσότερους από 350 επιβάτες, συγκρούστηκε με τραίνο που μετέφερε εμπορεύματα. Αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος 57 συνανθρώπων μας και ο τραυματισμός τουλάχιστον άλλων 85.


Ποιος ευθύνεται για το δυστύχημα;

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προβάλλουν πως ο υπαίτιος για το δυστύχημα ήταν ο σταθμάρχης, ο οποίος «δεν έκανε σωστά την δουλειά του», όπως λένε. Παρ’ όλα αυτά, προτού συμβεί το δυστύχημα, για αρκετό καιρό γινόντουσαν προειδοποιήσεις, κινητοποιήσεις, ακόμη και νομικές ενέργειες των εργαζομένων του σιδηρόδρομου, όσον αφορά την υποστελέχωση και έλλειψη σωστών και ασφαλών υποδομών στον σιδηρόδρομο. Τι έκαναν λοιπόν οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών για την ασφάλεια στους σιδηροδρόμους; Τίποτα. Καμία κυβέρνηση και κανένα υπουργείο δεν φρόντισε οι πολίτες της χώρας μας να ταξιδεύουν με ασφάλεια. Αντ’ αυτού προσπάθησαν να καταπνίξουν το κύμα διαμαρτυρίας που ακολούθησε τις επόμενες μέρες και να ρίξουν αλλού τις ευθύνες, συγκαλύπτοντας την εγκληματική τους αμέλεια. Για αυτό τα «Τέμπη» δεν ήταν δυστύχημα, ήταν έγκλημα.


Τι σημαίνει για εμάς αυτό που συνέβη;

Τα τελευταία χρόνια ζούμε στην εποχή της ανασφάλειας. Δεν ξέρουμε αν θα έχουμε δημόσια δωρεάν ιατρική περίθαλψη, λόγω υποστελέχωσης του νοσοκομείου. Δεν ξέρουμε αν θα έχουμε δημόσια δωρεάν εκπαίδευση (Ν.Σ. Πιερακκάκη). Και έπειτα από το δυστύχημα δεν ξέρουμε αν θα μπορούμε να ταξιδεύουμε στο «ασφαλέστερο μέσο», το τραίνο, με ασφάλεια.



Οι μαθητές οφείλουμε να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον

Συμμαθητή, συμμαθήτρια αν νιώθεις και εσύ καθημερινά αυτή την ανασφάλεια για την χώρα στην οποία μεγαλώνεις, πάλεψε μαζί μας για το δικαίωμα σε μια ζωή χωρίς ανασφάλεια!



ΕΛΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ



ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 2ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου