Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Ενα σχόλιο για την κατάργηση της αργίας της ημέρας εορτασμού των Τριών Ιεραρχών. Τι κρύβεται πίσω από αυτη την απόφαση της κυβέρνησης;

Πρόσφατα η κυβέρνηση ΝΔ ανακοίνωσε πως η ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών δε θα είναι πλέον αργία, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια. Θα γίνεται εκκλησιασμός και άλλες θρησκευτικού περιεχομένου εκδηλώσεις στο χώρο του σχολείου. Σε πολλά σχολεία μας έχουν ανακοινώσει ότι θα γίνουν παράλληλα και μαθήματα!

Μια τέτοια απόφαση θεσπίζεται στα πλαίσια μιας προσπάθεια "κατήχησης" που προσπαθεί να ασκήσει το σύστημα στους μαθητές της χώρας. Βέβαια, το ερώτημα που προκύπτει, δεδομένων και των κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν, όπως η παρουσία χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, είναι: Τι θα γίνει με τα παιδιά που δεν ασπάζονται τον Χριστιανισμό; Τι θα γίνει επίσης με τα παιδιά που έχουν πάρει απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών;

Τα παραπάνω ερωτήματα που έρχονται στην επιφάνεια αναδεικνύουν του στόχους της κυβέρνησης. Είναι μέσα στις στοχεύσεις της εκπαίδευσης αυτού του καταπιεστικού συστήματος, που υπηρετεί και αυτή η κυβέρνηση, να επιβληθεί ιδεολογικά στη συνείδηση των μαθητών. Γι αυτό και μας αναγκάζει να υποστούμε θρησκευτική κατήχηση παρά το θρήσκευμα του κάθε μαθητή ή την επιλογή του να μην ασπαστεί τον Χριστιανισμό. Πίσω λοιπόν από μια φαινομενικά "αθώα απόφαση" κρύβεται η οργανωμένη προσπάθεια του συστήματος να επιβάλλει την κυρίαρχη ιδεολογία και την πειθάρχηση στους μαθητές.

Παράλληλα η προσπάθεια της κυβέρνησης έχει τις επιπτώσεις της και στους εργαζόμενους καθηγητές. Επικαλούμενη δηλαδή το θρησκευτικό πρόσημο της ημέρας καταργεί άλλη μια, μέχρι πρόσφατα, αργία, δηλαδή μια μη εργάσιμη μέρα για τους καθηγήτες!

Οι μαθητές πρέπει να προβληματίζονται, να φιλτράρουν και να συζητούν τέτοιου τύπου ζητήματα, να τα ανοίγουν στα σχολεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου